Razpad kartela povzročil paniko med vlagatelji

V torek je kot bomba odjeknila novica, da se največji ruski proizvajalec umetnih gnojil Uralkali OAO, umika iz »vzhodnega« kartela proizvajalcev kalijevih gnojil, kar pomeni, da se nam na tem področju prvič v osmih letih obeta prosta trgovina.

Večina analitikov meni, da bo zaradi razpada kartela tržna cena kalijevih gnojil padla za več kot četrtino, kar je med vlagatelji povzročilo pravo paniko, cene delnic proizvajalcev kalijevih gnojil pa so v torek padle za več kot 20 odstotkov.

V kartelnih organizacijah (najbolj znan je naftni kartel OPEC) posamezne članice ne tekmujejo med seboj za kupce in so za višje prodajne cene, ki jo s tovrstnim nastopom lahko dosežejo (ni konkurence), pripravljene sprejeti nekoliko nižje prodajne količine (omejevanje ponudbe). Kartelna organizacija, ki jo zapušča Uralkali, je ena od dveh, ki je do zdaj nadzorovala večino (40 odstotkov) svetovne ponudbe kalijevih gnojil. Na cene kalijevih gnojil bo imel izstop Uralkalija iz kartelne organizacije kalijevih proizvajalcev enak učinek, kot bi ga imel izstop Savdske Arabije iz naftnega kartela OPEC na ceno surove nafte.  Večina analitikov ocenjuje, da naj bi cene kalijevih gnojil padle za več kot četrtino, tisti najbolj črnogledi pa menijo, da bi cene lahko padle celo za tretjino. »Kartelne cene« so v zadnjih letih krepko presegale proizvajalne stroške tudi »najdražjih« proizvajalcev kalijevih gnojil. Večina teh bi bila v primeru drastičnega pada tržne cene kalija obsojena na propad (predvsem zahodnoevropske). Prav tako bi se v tem primeru pod vprašaj postavilo dokončanje večjega dela novih proizvodnih zmogljivosti, ki bi bile ekonomsko smiselne le ob višjih »kartelnih« cenah.

Kako se bodo stvari dokončno razpletle, danes še ne moremo predvideti, saj so tovrstni tektonski premiki v posameznih panogah izjemno redki. Zagotovo pa naslednje objave finančnih rezultatov proizvajalcev kalijevih gnojil ne bodo tako blesteče kot v preteklosti, zaradi česar nedavni padec delniških tečajev ni tako presenetljiv.
 

Sašo šmigič, KD Skladi