Razburljivo dogajanje v farmacevtskem sektorju

GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, AstraZeneca, Actavis, Valeant, Mylan in Meda itd. Vsi našteti so bili v zadnjih tednih na časopisnih naslovnicah. Največji svetovni igralci so bili izredno aktivni na področju združevanja, prevzemanja in prodajanja delov podjetja.

Po visoki rasti poslovanja v zadnjih letih praktično vseh največjih svetovnih farmacevtskih podjetij je prišel čas za racionalizacijo in nadgradnjo obstoječih delov portfelja. Zavedati se je treba, da imajo ti svetovni giganti izredno veliko različnih produktov ter ogromno različnih segmentov, v katere vlagajo. Zadnja leta so vsi največji igralci razvijali ogromno različnih produktov in bili pri tem različno uspešni. Nekateri so bili uspešnejši v določenem segmentu, nekateri v drugem. Ker jim je poslovanje raslo, so pustili času čas. Tako so videli, kje so najboljši, kje v zlati sredini ter kje so boljši drugi. Ker se vsi največji zavedajo, da prihaja čas konsolidacije, so na omenjenem področju aktivni že zadnje leto dni. Zdaj pa se kažejo sadovi njihovih pogajanj. Vse, kar videvamo v zadnjem mesecu, je bilo seveda skrbno načrtovano že dalj časa. Prav tako je omenjeno dogajanje znamenje konsolidacije znotraj panoge. To bo posamezna podjetja naredilo še močnejša, saj se bodo znebili delov podjetja, kjer jim ne gre najbolje, ter dodali dela podjetja od konkurence, kjer pa so sami v svetovnem vrhu. To se seveda odraža tudi na cenah njihovih delnic. Po zamenjavi sredstev med GSK in Novartisom sta poskočili obe delnici. Tudi po objavi o nameri prevzema Pfizerja AstreZenece sta pridobila oba. Podobna slika je tudi pri drugih podjetjih. Farmacevtska panoga ima ogromno količino denarja in zelo raznoliko ponudbo. V naslednjem obdobju lahko
pričakujemo nadaljevanje začetih aktivnosti in tako še močnejša podjetja. Tako se za farmacevtska podjetja končuje cikel nadpovprečne rasti poslovanja, predvsem v Ameriki, kjer se zdravstveni sistem do leta 2020 postavlja na glavo. Prav na te spremembe se podjetja pripravljajo. Nadpovprečna rast pa se nadaljuje na trgih v razvoju, kjer je priložnosti še ogromno.

Veliki igralci konsolidirajo svoj portfelj. Postajajo še večji in močnejši. Določen cikel je za nami, določen pred nami. Zanimanje za panogo se bo do neke mere povečalo. Farmacija tako postaja zanimiva tudi v nekoliko drugačni luči.

David Zorman, KD Skladi, d. o. o.