Rast življenjskega standarda najvišja na Kitajskem

Kitajska ima trenutno najvišjo rast potrošništva med največjimi svetovnimi državami, obenem pa Kitajci živijo precej dlje, kot bi glede na razvitost pričakovali. Povprečna letna rast potrošnje od leta 1990 do 2011 je bila 8,5 odstotna (za primerjavo: Indija je imela rast v višini 5,9 odstotka). Ta dejstva ponazarjajo, da je rast življenjskega standarda visoka. Če dodamo še sklepe zadnjega srečanja, tako imenovanega plenuma, vidimo, da lahko rast pričakujemo tudi v naslednjem obdobju.

Seveda Kitajsko trenutno pestijo mnoge težave. Imajo preveč razpoložljivih kapacitet v praktično vseh industrijah, gospodarska rast se upočasnjuje, imajo prezadolžena podjetja, cene nepremičnin in zemlje so prenapihnjene, zaradi rasti vseh življenjskih stroškov postajajo vse manj konkurenčni, državo pesti visoka stopnja korupcije, tako imenovane elite pa imajo preveč moči. Vse te težave izvirajo iz poslovnega modela, ki je prevladoval v zadnjem desetletju in je posledično pripeljal do visokih neravnovesij. Zadnje zasedanje kitajskih veljakov je prineslo obetavne obljube o reformah, ki so naravnane izredno pozitivno do povprečnega človeka. Tako izstopajo ukinitev politike enega otroka, zemljiška reforma, socialna reforma. Narediti želijo še bolj dostopno javno zdravstvo in zmanjšati vplive težkih industrij na okolje. Treba se je zavedati, da so velika mesta po količini smoga že na zgornji meji vzdržnosti. Prav tako bo kmalu postal problem čista voda. Kako drastične in predvsem hitre bodo reforme v praksi, bo treba počakati. Veliko poznavalcev kitajske politike namreč z veliko skepso komentira napovedi kitajskih oblasti.

Ne gleda na to, kaj se bo v državi dogajalo na gospodarskem in političnem področju, lahko pričakujemo nadaljevanje nekaterih uspešnih zgodb, ki smo jih bili deležni v zadnjih letih. Potrošništvo bo ostalo gonilna sila, Kitajci bodo kupovali nove avtomobile, kar se odraža tako v rezultatih tujih avtomobilskih znamk kot tudi domačih. Tu lahko omenimo Great Wall Motor, cene njihovih delnic so se v zadnjih petih letih na letni ravni okrepile za neverjetnih 115 odstotkov ali kar 4400 odstotkov kumulativno. Prav tako bodo porabljali vse več zdravil in zdravstvenih pripomočkov, kar bo pozitivno vplivalo na nekatere domače in tuje proizvajalce. Tudi v nekaterih drugih industrijah lahko pričakujemo nadaljevanje rasti, tu lahko omenimo mleko, jogurte, meso in drugi potrošni material, ki ga v zahodnem svetu dnevno kupujemo.

Vidimo, da Kitajska ostaja dežela priložnosti. Treba pa je biti pazljiv na transformacijo ekonomije, ki že poteka, in posledično na sektorje, ki bodo deležni pozitivnega vpliva in so najhitreje rastoči na vsem svetu.

David Zorman, KD Skladi

Sklad KD Vitalnost: staranje & višja kakovost življenja – trendi odporni na krizo!