Prevzemna vročica

Tako kot je letošnje poletje pri nas nadpovprečno vroče, je tudi prevzemna aktivnost v panogi farmacije v zadnjem obdobju ponovno doživela pravi razcvet. Glavni razlogi za združevanje podjetij v omenjeni panogi so trije. Podjetja želijo s prevzemi priti do novih proizvodov, če vidijo, da jim bo v bližnji prihodnosti zmanjkalo lastnih patentiranih zdravil. Drugi razlog je, da se nekatera večja podjetja z nakupi manjših, strateško pozicionirajo predvsem v tiste segmente, kjer je vstop v panogo z lastnim razvojem prezahteven. Tretji razlog pa je davčna optimizacija.

Večina podjetij iz panoge farmacija je namreč v preteklih letih generirala ogromne dobičke v nekaterih državah, kjer so davki nižji. Tega denarja ne želijo potegniti v matično državo, če je davčna stopnja tam višja, ampak iščejo načine, kako ga vložiti znotraj države, kjer so davki nižji. Vsi ti razlogi bodo ostali tudi v bližnji prihodnosti, kar pomeni, da lahko pričakujemo nadaljevanje prevzemne aktivnosti. Če so nekatera vrednotenja posameznih podjetij že nekoliko nad zgodovinskimi povprečji, pa povečana prevzemna aktivnost dela sektor zanimiv še naprej.

Če pogledamo zadnje večje prevzeme. Pfizer je kupil Hospiro za skoraj 17 milijard dolarjev, Johnson&Johnson je ponudil 18 milijard za Pharmacyclis, Shire je ponudil 29 milijard dolarjev za Baxalto in potem imamo še Mylan, ki je ponudil kar 35 milijard za Perrigo ter še najnovejši napovedan prevzem Teve, ki ponuja nekoliko več kot 40 milijard dolarjev za generični del podjetja Allergana.

Ogromne številke, ki tudi delno nakazujejo na pregrevanje panoge. Vendar razlogi podjetij za nakupe niso iracionalni, ampak izhajajo iz realnih potreb, kar daje optimistično sliko za naprej. Kakor se je izkazalo v zadnjih letih, kdor ni bil dovolj aktiven pri prevzemih in/ali pri lastnem razvoju, je ostal na drugem tiru. Delniški trg je nagradil zelo ambiciozna podjetja, ki so agresivno investirala svoj kapital. Ko to vidijo drugi, ki v svojih dejanjih niso bili dovolj aktivni, nenadoma želijo tudi oni vstopiti v prevzemno igro. Delničarji pa so posledično deležni višjih tečajev.

Kot vidimo, je panoga zdravstva v zadnjem obdobju postala izredno živahna in podjetja, ki so bolj ali manj samo sedela na svojih proizvodih in generirala presežna denarna sredstva, v zadnjem obdobju niso nagrajena. Nekatera se sedaj želijo čim hitreje vrniti v igro, kar ustvarja povečano prevzemno aktivnost, ki smo je deležni. Za delničarje pa je to dober znak.

David Zorman, upravitelj