Pregled trenutnega dogajanja

Spoštovani vlagatelji, za vas smo pripravili pregled trenutnega dogajanja. V preteklih tednih smo začeli z izvajanjem vseh preventivnih ukrepov za zagotovitev procesa neprekinjenega poslovanja in za večino zaposlenih uvedli delo od doma. Ekipa upraviteljev premoženja svoje delo opravlja nemoteno in skrbi za ustrezno upravljanje premoženja Generali Krovnega sklada, prav tako pa so za vas in vaša vprašanja na voljo naši finančni svetovalci. Z njimi stopite v stik preko spodaj objavljenih kontaktov.

 

Pregled trenutnega dogajanja

Svetovna zdravstvena organizacija je 11. marca 2020 razglasila pandemijo, kar pomeni, da se nalezljivi virus COVID-19 širi po vsem svetu. Danes opolnoči je v Sloveniji v veljavo stopil odlok o prepovedi letalskega potniškega prometa, gibanje je priporočeno omejeno.

Vse dogajanje v zvezi z zajezitvijo širjenja korona virusa predstavlja večje ovire pri globalnem pretoku blaga, ljudi in denarja. Prizemljena so letala, zasidrane ladje v pristaniščih, mesta so zaprta, ljudje se omejeno gibljejo zgolj znotraj svojega okolja in posledično trošijo bistveno manj kot običajno. V določenih delih sveta (npr. Italija) je ekonomija praktično obstala. Omejenost logističnih povezav vpliva na motnje v dobaviteljski verigi, hkrati se zmanjšuje povpraševanje. Določene panoge, kot so turizem, luksuzne dobrine, avtomobili in letalski prevozniki so na udaru precej bolj kot prehrambna podjetja ali zdravstvo oziroma farmacija. Ne glede na to, padec ni prizanesel praktično nobeni panogi ali naložbenemu razredu.

Dogajanje na borzah

Vse navedeno se odraža na delniških trgih, ki so posledično reagirali na te omejitve in krepko znižali svoje vrednosti ter v zadnjih desetih dneh izgubili okoli 25 odstotkov vrednosti, kar znaša negativni popravek globalne tržne kapitalizacije za okoli 16 bilijonov evrov (1600 milijard). Prizaneseno ni bilo niti trgu surovin, saj je nafta izgubila skoraj polovico vrednosti. V ozadju padcev tečajev ni ekonomska razlaga, temveč šok in strah pred neznanim.

Navadno vlagatelji na strah pred neznanimi posledicami reagirajo panično in prodajajo praktično vse naložbene razrede. Kar pa se je zgodovinsko gledano vedno znova izkazalo kot napačna odločitev, saj se s tem v danem trenutku po nepotrebnem realizirajo ustvarjene izgube.

Ali je trenutni padec že vračunal najbolj negativen scenarij, ki ga lahko virus prinese, je težko oceniti. Dejstvo je, da ta padec vračunava močno zmanjšanje prihodnje globalne gospodarske aktivnosti v ostanku letošnjega leta, a ker z gotovostjo še ne uspemo oceniti časovnega razvoja širitve virusne okužbe po svetu, je tudi nemogoče oceniti vpliva le-te na svetovno gospodarstvo.

Pogled naprej in priporočilo vlagateljem

Spremenljivk pri ocenah situacije je ogromno in tudi strokovnjaki imajo različne poglede na prihodnja dogajanja v zvezi s širjenjem oz. obvladovanjem virusa. Trgi so izjemno volatilni. Zdaj je ključno, kako hitro bo uspelo zajeziti širjenje novih okužb oziroma in kako hitro se bo razvilo ustrezno cepivo.

Življenje seveda teče dalje in nekatera podjetja bodo iz krize izšla še močnejša. Se pa lahko karte na trgu močno premešajo in kar nekaj podjetij bo v prihodnosti zaradi virusa tudi propadlo. Zato je za podjetja pomembno, da se na nove razmere čim prej prilagodijo in sprejmejo ustrezne ukrepe. A, če so nas pretekle izkušnje kaj naučile, vemo, da takšna panika na trgih ni potrebna. Trgi se vedno poberejo in zrastejo nad prejšnje nivoje. Gospodarstva in ljudje so prilagodljivi. Centralne banke se že odzivajo z izdatnimi ukrepi in tokratni odzivni čas centralnih bank in držav je bistveno krajši kot leta 2008.

Dnevno večji nihaji na trgih lahko trajajo še nekaj časa, a menimo, da so kratkoročne narave, saj bodo že prej omenjeni ukrepi držav in centralnih bank vse bolj učinkovali v smeri okrevanja trga. Zato vlagateljem, ki svoja sredstva vlagajo dolgoročno, kot so npr. vlagatelji v pokojninske sklade, vzajemne sklade in naložbene police, priporočamo naj ohranijo dolgoročen pogled in razmislijo o postopnih dodatnih vložkih. V takih trenutkih se običajno ustvarjajo priložnosti kupovati poceni, ki vodijo do doseganja nadpovprečnih donosov v prihodnosti.

 

Svetujemo vam, da se za vsa vprašanja obrnete neposredno na ekipo naših finančnih svetovalcev, ki vam je vedno na voljo. Pišite nam na elektronsko pošto nasvet@generali-investments.si, ali nas pokličite na brezplačno številko 080 80 24.

 

Lepo vas pozdravljamo in vam želimo vse dobro.

 

Generali Investments d.o.o.