Pozabite na strah pred padci tečajev

Čas in potrpljenje sta dva izmed odločilnih dejavnikov pri denarnih naložbah. Zveni preprosto, v praksi pa vendarle ni tako. Vlagatelji velikokrat v navalu čustev in panike, sprejemajo napačne odločitve. Na žalost, nam velikokrat ostanejo v spominu slabe stvari, ki so povezane z borznim dogajanjem, zato pri mnogih vlagateljih prevladuje strah pred padci tečajev oziroma pred izgubo svojega premoženja. To so argumenti, ki govorijo v prid dolgoročni naložbeni strategiji.

 

 

Strah pred sesutjem borznih trgov

Na vprašanje, kdaj bo prišlo do borznih padcev oziroma krize, vam na žalost ne more nihče odgovoriti. Imajo pa mediji zelo velik vpliv na vlagatelje, ki običajno veliko bolj odreagirajo na negativne novice in ko se dogajanje na borzi zaplete, prehitro panično odreagirajo ali se zaradi strahu pred morebitnimi izgubami iz borznih trgov odstranijo.

Dolgoročne naložbe ščitijo pred izgubami

Proti paničnemu strahu pred izgubami, naj vas potolaži pogled v zgodovino enega izmed najpomembnejših indeksov na svetu – ameriški indeks S&P 500. Vpliv posameznih dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti in smo jih takrat dojemali kot drastične, na dolgi rok počasi zbledijo in indeks je v bistvu večino obdobja v rasti. Vlagateljem, ki vlagajo na daljši rok, ni potrebno storiti ničesar, razen, da imajo v času nihajnosti dovolj potrpljenja. Ne spremljajte tečajev vsak dan in ne dovolite, da vas premetava delniška burja. Dovolj potrpljenja pa lahko imajo le tisti, ki imajo tudi dovolj časa.

Če želite vlagati v delnice, se morate odpovedati naloženemu denarju vsaj za pet let, priporočljivo pa je seveda veliko dlje, 10 let in več. V preteklosti je bilo zelo malo verjetno, da bi v daljšem časovnem obdobju na delniških trgih utrpeli izgubo. Zato je predvsem za mlade vlagatelje zelo primerno varčevanje na delniških trgih. Kdor nima dovolj časa na razpolago, je bolje, da se iz delniških naložb umakne.

Brez delnic ne gre

Investitorji se zaradi strahu pred izgubami močno nagibajo k varnim naložbam. Ta miselnost pa vlagatelje običajno ustavi na poti do uspešne naložbe.
Še nikoli prej ni bilo pomembneje kot danes, da vlagamo v delnice. Inflacija počasi razvrednoti kupno moč denarja na varčevalnih računih, ki v današnjih časih ne prinašajo več omembe vrednih obresti in tako ustvarjajo zanesljivo izgubo. Vlagatelji, ki ne želijo nič tvegati, morajo razumeti, da v trenutni fazi nizkih obresti, brez sprejemanja tveganj, ne morejo pričakovati niti ohranitve vrednosti denarja.

Kdor bo želel varčevati ali plemenititi svoje prihranke, so naložbe v delnice prvovrstnih podjetij neizbežne. Nič hudega, če se na delnice ne spoznate. Predlagam, da ugotovite kakšen tip vlagatelja ste, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti in izberete temu primeren vzajemni sklad, kjer boste maksimalno razpršili tveganje.

Torej, vlagateljev, ki imajo na razpolago čas, ne bi smelo biti strah pred nihanji borznih tečajev, ki so sestavni del delovanja na borznih trgih. Nasprotno. Za dolgoročnega vlagatelja, so padci tečajev lahko dobra priložnost za ugodne nakupe.

Naj vas še potolažim, da bodo statistično gledano, delniški tečaji tudi v prihodnosti na dolgi rok vedno rasli. Zato razmišljajte dolgoročno, naj vas ne vodijo čustva, saj boste le tako lahko v času krize, sproščeno zrli v prihodnost.

 

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.