Postopno vlaganje ali naložba v enkratnem znesku?

Predstavljajte si, da ste nenadoma podedovali večjo količino denarja ali prodali hišo ali pa vam zgolj ležijo vaša privarčevana sredstva na bančnem računu. Potem verjetno razmišljate o tem, kako bi čim bolj dobičkonosno naložili svoj kapital. In ko že spoznate svojo lastno nagnjenost k tveganju in tudi že izberete pravilno naložbo zase, se vam porodi vprašanje, ali naj celoten znesek vložite naenkrat ali postopoma. Sprašujete se, katera metoda je boljša?

 

 

Vedno znova slišimo, da je v omenjenih primerih najbolj priporočljiva konservativna strategija – ne investiraj večjega zneska naenkrat, ampak postopoma, v več korakih. Z enkratno naložbo namreč obstaja tveganje, da so finančni trgi trenutno na najvišji ravni in bodo tečaji v bližnji prihodnosti začeli padati. Seveda pa se lahko prav tako tudi zgodi, da bodo tečaji v naslednjih mesecih še višji.

Ali se nam splača časovno taktizirati?

Skrivnosti tržnega taktiziranja

Pri dobro razpršenem portfelju je na dolgi rok dokazano nepomembno ugotavljanje pravilnega trenutka vstopa ali izstopa s finančnih trgov. Zato je priporočljivo, da ves denar, ki ga v naslednjih desetih letih ne boste potrebovali, naložite čim hitreje. Najbolje je, da celoten znesek investirate naenkrat, vendar tako, da se držite svoje strategije tudi po padcih na trgu.

Vse, kar boste storili drugače, je tržno taktiziranje, ki pa je smiselno le za tiste redke vlagatelje, ki to zmorejo oz. si lahko privoščijo. Večina vlagateljev, ki razmišlja kratkoročno in dnevno trgujejo, kaj kmalu ugotovijo, da so neuspešni in obupajo. Statistično je dokazano, da tržno taktiziranje škodi donosu.

Postopno vlaganje ublaži bolečino

S psihološkega vidika pa je postopno vlaganje zagotovo smiselno. Ima pa vsak vlagatelj svoj prag bolečine. Večina vlagateljev odreagira panično, če njihova naložba izgubi 20 %. Kaj šele, če se naložba kratkoročno zmanjša za polovico. Naj bo 20 % ali 50 %, vsaka izguba boli. Zgodovina nam pa pravi, da je na trgu potreben čas in če ste dovolj vztrajni, da čakate, se trgi v 10-letnem obdobju, kljub oviram, opomorejo.

Vendar je bolečina večja, če se izguba pojavi takoj po naložbi kot pa takrat, ko smo z naložbo že nekaj pridobili.

Če se torej bojite popravka tečajev bližnji prihodnosti, si lahko zagotovite bolj miren spanec s postopnim vlaganjem, pa tudi, če se zaradi te odločitve odpoveste donosu.

Kako postopno investirati?

Pri postopnem investiranju si celoten znesek razdelite na več obdobij in podobno kot pri mesečnem varčevalnem načrtu, uživate učinke povprečnih stroškov.

Ko so tečaji višji, dobite za svoj denar manjši delež naložbe kot, če so tečaji nižji. V daljšem časovnem obdobju pa se tako oblikuje povprečna cena vaše naložbe.

Metoda povprečnega stroška ima večji vpliv na kratkoročne in srednjeročne naložbe. Dlje, kot traja vaš naložbeni načrt, manjši je učinek. Ta metoda je zato primerna bolj za vlagatelje, ki šele gradijo svoje premoženje.

Uravnotežen portfelj

Za vlagatelje, ki želijo naložiti večje zneske, je veliko bolj pomembna pravilna alokacija in razpršenost naložbe kot pa časovno taktiziranje. Da razpršimo tveganje nakupa posameznega vrednostnega papirja, vam priporočam naložbo v vzajemne sklade. Z ustrezno alokacijo med naložbenimi razredi bo vaš portfelj sam delal za vas. Po padcih na delniških trgih se vam bo delež delniških naložb zmanjšal in povečal delež dolžniških vrednostnih papirjev. Da bi ponovno uravnotežili vaš portfelj, boste tako imeli priložnost dokupiti delniške naložbe po ugodnih tečajih. Tega pa ne boste storili s ponovnim denarnim vložkom, temveč le s prenosi med posameznimi podskladi krovnega sklada, ki so brezplačni. Vse kar boste storili je, da sledite svoji alokaciji oziroma svoji strategiji.

 

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.