Pogled na borzno dogajanje v preteklem letu

Leto 2022 je bilo turbulentno borzno leto, ki ni bilo naklonjeno vlagateljem s slabimi živci, saj so se povsod po svetu soočali s številnimi borznimi pretresi. Največji padec na borznih trgih so doživele tehnološke delnice. Leta 2022 je bilo konec obdobja ohlapne denarne politike, visoka inflacija in strah pred recesijo pa sta septembra potisnili borzne trge na dno.

Na borzah se vse vrti okoli enega vprašanja, in sicer kako daleč bo šla ameriška centralna banka z zviševanjem obrestne mere? Vsakič, ko so borze v zadnjih nekaj mesecih pričakovale, da je konec zaostrovanja denarne politike, so sprožile cenovni ognjemet. In vsakokrat se je upanje izkazalo za prezgodnje. Predsednik Feda ima eno jasno in prednostno nalogo, to je zajezitev inflacije. In ta cilj še ni dosežen. Stopnja inflacije je še vedno krepko nad ciljem dveh odstotkov, ki ga je določila ameriška centralna banka.

Kako stabilno je ameriško gospodarstvo?
Višji kot so stroški financiranja za podjetja in gospodinjstva, večje je tveganje, da bo ameriško gospodarstvo zdrsnilo v recesijo. Do zdaj se je gospodarstvo izkazalo za izjemno stabilno. Američani upravičujejo svoj sloves potrošniškega naroda – maloprodaja se je namreč lani močno povečala. Številna gospodinjstva še vedno živijo od finančne blazine. Številna podjetja nerada odpuščajo zaposlene, potem ko jim je občutno pomanjkanje osebja v prejšnjem letu otežilo poslovanje. Večja odpuščanja na trgu dela se kažejo predvsem v tehnološkem sektorju.

Dogajanje v evropskem gospodarskem prostoru
Tudi evropsko gospodarstvo se spopada z velikimi pretresi – posledice koronske pandemije se še vedno čutijo, pomanjkanje delovne sile in ozka grla v ponudbi, ruska invazija v Ukrajino, energetska kriza in galopirajoča inflacija. Nemčija nima več »neomejeno poceni energije«, po drugi strani so se sesuli tudi svetovni prodajni trgi. Zato številni ekonomisti napovedujejo Nemčiji gospodarski upad.

Kitajsko gospodarstvo v upadanju
Prenehanje politike »zero covid« bi moralo spodbuditi kitajsko gospodarstvo. Na to računajo tudi vlagatelji. Borzno leto je bilo po vsem svetu precej slabo, še posebej depresivno pa je bilo na Kitajskem. Možno je, da so padci cen tudi posledica pretiravanja in panične prodaje. Posledice »zero covid« politike postajajo vse bolj očitne. Številne tovarne so bile zaprte. Kako slabo je trenutno kitajsko gospodarstvo, kaže tudi inflacija. Medtem ko visoko zvišanje cen pesti potrošnike v ZDA in Evropi, zaradi česar centralne banke dvigujejo obrestne mere, se na Kitajskem ta problem trenutno ne pozna, saj so se potrošniške cene oktobra zvišale za 2,1 odstotka, cene proizvajalcev pa so dejansko padle. Po posojilih skoraj ni povpraševanja.
Na Kitajskem pa obstajajo dodatna tveganja, nepremičninska kriza tli že več kot eno leto. Razen tega pa predvsem tehnološkim podjetjem grozi nadaljnja intervencija politike. Seveda pa številni vlagatelji gojijo velike upe k hitrejšemu okrevanju kitajskega gospodarstva in s tem ponovnega vzpona delnic letos.

In kaj preostane vlagateljem v teh nestabilnih svetovnih gospodarskih razmerah?
Kljub težkim razmeram ne gre podcenjevati priložnosti, ki nam jih nudijo naložbe v delnice. Ob nekoliko višjih obrestnih merah je varčevanje na bančnem računu še zmeraj nezanimivo, prav zaradi višje inflacije. Ključno vlogo pri izbiri delnic namesto depozita pa ima še vedno moč dobička. Odlična izbira za povprečnega vlagatelja je naložba v globalni delniški sklad, s katerim bo njegovo premoženje, ob nižji stopnji tveganja maksimalno razpršeno. Dolgoročnost vlagateljevega portfelja pa ima pomembno vlogo pri doseganju pozitivnih donosov. In kdaj je pravi trenutek za vstop na delniške trge? Zdaj. Pa srečno!

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.