Poceni energetske delnice

Rusko-ukrajinski spor in njegov morebiten vpliv na cene nafte in plina pozitivno vplivata na globalne energetske delnice, predvsem s področja pridobivanja nafte in plina. Strah pred morebitno zaostritvijo dobave nafte in plina predvsem v Evropo je preusmeril pozornost vlagateljev na zelo poceni energetske delnice, z izjemo Rusije.

Ruske energetske delnice so, tako kot preostale ruske naložbe, utrpele močan padec vrednosti v zadnjem mesecu, saj se je globalni pomen ruskih energetskih družb v zadnjem času zmanjšal, predvsem zaradi poceni ameriškega plina iz skrilavcev in močne rasti pridobivanja električne energije iz alternativnih virov. Preden pa se dokončno navdušimo nad sektorjem energije, pobližje poglejmo, kakšna so vrednotenja teh podjetij.

Relativna vrednotenja energetskih podjetij so bila nazadnje tako nizka v obdobju 1998/99, ko je bila cena nafte 10 dolarjev za sodček (za primerjavo, danes je okoli 100 dolarjev). Najcenejša so velika integrirana naftna podjetja iz Evrope (Shell, BP, Total, Eni, itd.), ki imajo najnižja vrednotenja po knjižni vrednosti v zadnjih 15 letih, po dobičku pa celo najnižja v zadnjih 20 letih. V ZDA in Aziji so vrednotenja malenkost višja, a vseeno močno odstopajo od zgodovinskih povprečij. V sektorju se normalizira tudi investicijski ciklus, ki je bil še posebej močan po rekordnih cenah nafte pred zadnjo finančno krizo, kar na koncu pomeni več denarja za vlagatelje v obliki dividend in odkupov lastnih delnic. Dividendna donosnost globalnih in še posebej evropskih energetskih delnic je zelo privlačna, saj ponujajo bistveno višjo dividendno donosnost (4-6 odstotkov) kot večina obvezniških naložb.

Cene nafte in plina v zadnjih letih zelo nihajo, a ob vsakoletnih političnih nestabilnostih v regijah, kjer črpajo največ nafte in plina (Libija, Nigerija, Rusija, Venezuela, …), tudi v prihodnje ni pričakovati bistveno nižjih cen na bencinskih črpalkah. To zagotavlja energetskim podjetjem visoke dobičke tudi v prihodnosti. Skupaj z najnižjimi vrednotenji v zadnjih 15 do 20 letih je to dober scenarij za nadpovprečne donose v prihajajočih letih.

Aleš Lokar, KD Skladi, d. o. o.