Otroci, naše največje bogastvo, in varčevanje zanje

Otroci so naše največje bogastvo in vsi starši vemo, da ima vsak otrok kar nekaj želja. Starši si jim jih želimo uresničiti, od prve igrače, prvega kolesa, osebnega računalnika pa tja do vozniškega izpita in celo lastnega stanovanja. To je velikopotezen cilj in že razum nam pravi, da mora otrok pridobiti izkušnje ter razviti pozitivne navade, kako varčevati.

 

 

Želja staršev je, da bi bili njihovi otroci varčni. Ena izmed najboljših popotnic za življenje, ki jo lahko otroci dobijo od nas, staršev, je osvojitev odgovornega ravnanja z denarjem. Otroci so med odraščanjem željni novega znanja, zato je pomembno, da jih starši naučimo čim več pozitivnih dejstev o denarju. Če je varčevanje del otrokovega normalnega razvoja, obstaja večja verjetnost, da se bo to v prihodnosti razvilo v navado.

Nekatere uresničene želje zadostijo le trenutnim potrebam, druge pa predstavljajo temelj za otrokovo uspešno in varno prihodnost. Ključni cilji za otrokovo varnejšo finančno prihodnost so: socialna varnost, dobra izobrazba, finančna pomoč pri osamosvajanju. Vse kaže na to, da časi, ko šolanje ne bo več brezplačno, niso več tako daleč. Šolnina najverjetneje ne bo zanemarljiva, hkrati pa bomo otroku želeli omogočiti bivanje v kraju šolanja. Stroški kvalitetne izobrazbe, še posebej, če se bo otrok šolal v tujini, so lahko precej visoki. Ker iz tekočega proračuna takšnega finančnega zalogaja običajno ni mogoče pokriti, si je treba zastaviti vsaj srednjeročni ali še raje dolgoročni varčevalni načrt. Smiselno je prevzeti nekaj več tveganja in varčevati v vzajemnih skladih, ki prinašajo višjo pričakovano donosnost.

Otrok se sreča s finančno največjim bremenom, ko se poskuša osamosvojiti in zaživeti svoje življenje. Takrat je finančna pomoč staršev vredna zlata, ne glede na to, ali pomagate pri plačevanju najemnine, ali pa pristavite svoj delež h kupnini stanovanja. Vsekakor pa lahko starši z dobrim finančnim načrtom in sledenjem zastavljenim ciljem, svojim otrokom olajšamo marsikatero življenjsko situacijo in jim pomagamo do finančne osamosvojitve.

Večina od vas se bo najbrž strinjala, da prej, kot začnemo varčevati, lažje je doseči svoj finančni cilj in manj obremenjujoč je znesek, ki ga je potrebno periodično vlagati. Zatorej ni presenečenje, da je varčevanje lažje, če pričnete varčevati že zgodaj. Daljše obdobje varčevanja omogoča potencialno večji obseg prihrankov. Temeljni razlog, zakaj začeti varčevati čim prej, je izkoriščanje časovne vrednosti denarja in obrestnoobrestnega plemenitenja. Na vloženi denar namreč prejmete donose in skladno z obrestnoobrestnim računom se ti redno pripisujejo k vloženemu znesku ter se nato ponovno plemenitijo.

Posebej na začetku se še vedno aktivno vključujte, tako da bo cilj varčevanja tako vrednostno kot časovno sprejemljiv z vidika narave vašega otroka in vaših finančnih zmožnosti. Z leti in pridobljenimi pozitivnimi izkušnjami otrok tudi že razume, da je varčevanje lahko tudi bolj dolgoročen proces, tako bo tudi kasneje v življenju, ko se bo moral lotiti dolgoročnega varčevanja, imel dobro popotnico.

 

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.