Negotovost ponovno na vidiku

Prvi konec tedna marca je prinesel dodatno zaostrovanje med Ukrajino in Rusijo. Odzvali so se praktično vsi pomembnejši svetovni politiki. Negativne novice so preplavile medije, kar se je seveda odrazilo na kapitalskih trgih. Tukaj ni v igri slabše poslovanje podjetij ali slabši makroekonomski kazalci, ampak precej več.

Ruska centralna banka je bila prisiljena zvišati obrestno mero, da ublaži padec rublja. Posledično so visok padec doživele predvsem ruske delnice. Negotovost v obliki vojaškega posredovanja, odcepitve, referenduma, novih volitev nikoli ne mine hitro. Potreben je čas. Zato so pred ruskimi delnicami ter podjetji, ki poslujejo z Rusijo, precej nemirni časi. Upamo lahko, da se razmere čim prej začnejo umirjati ter poslovanje vrne v normalne okvire. Kaj hujšega si namreč težko predstavljamo.

Trenutne razmere so lep kazalec, kakšen vpliv ima negotovost na delniške trge. Del negotovosti želijo zmanjšati na Kitajskem. V sredo se začne letni kongres, kjer naj bi predstavili nove ekonomske reforme. Največ se pričakuje na področju bančništva, odpiranja državnih podjetij kapitalskim trgom in varstva okolja. Prav okoljski problemi v zadnjem obdobju postajajo vse hujši. Urbanizacija in povečanje potrošništva sta s seboj prinesla več odpadnih voda, več smeti, slabši zrak in tako dalje. Oblast bo morala ogromno investirati, da ponovno izboljša kakovost življenja, kajti nekateri trenutni podatki so izredno skrb zbujajoči. Omenjeni podatki so naredili določene panoge v zadnjem obdobju izredno zanimive.
 
Vidimo, da posamezne države pestijo različni problemi. Pri investiranju se je treba zavedati nekaterih enostavnih dejstev, ki jih je v letošnjem letnem poročilu izpostavil tudi Warren Buffett. Enostavnih in hitrih zaslužkov ni, treba je pogledati donos sredstev, ki jih bomo deležni v prihodnosti. Če ne znamo vsaj približno oceniti njihovega donosa, potem je bolje, da poiščemo novo naložbo. Če ne znamo vsaj približno oceniti njihovega donosa, potem je bolje, da poiščemo novo naložbo. Če to prenesemo na aktualno dogajanje v Rusiji in Ukrajini, lahko sklenemo, da trenutne razmere zelo težko ocenimo. še naprej pa lahko investiramo v podjetja, za katere verjamemo, da imajo pozitivno prihodnost in prodamo podjetja, za katera mislimo, da so se jim razmere bistveno poslabšale. Za uspešna podjetja trenutne ali katerekoli težave predstavljajo samo še oviro več na njihovi poti. Ta ovira bo čez deset let videti zelo majhna, če bo podjetje še naprej generiralo nadpovprečne donose na njihove investicije.

David Zorman, upravitelj, KD Skladi