Naj varčevanje postane navada že v mladosti

Mladi ljudje se pogosto izogibajo naložbam v vrednostne papirje in se ne zavedajo, da so prav oni tisti, za katere so naložbe v delnice najprimernejša oblika varčevanja. Takšen način varčevanja, pa niti ni tako zapleten, kot se morda zdi na prvi pogled.

 

 

Številni mladi ljudje verjamejo, da je investiranje primerno za ljudi, ki so starejši. Mislijo, da lahko začnejo z varčevanjem pri štiridesetih. Če bi res začeli z varčevanjem oziroma z naložbami pri štiridesetih, to niti ne bi bilo tako slabo. Resnica pa je, da so se do svojega 40. leta navadili, da si nikoli niso dali na stran ničesar, temveč so sproti vse zapravili. In to navado bodo sedaj težko izkoreninili.

Z vsakim zamujenim letom, pa na žalost, mladi zamujajo tudi pri opazovanju čudeža, ki mu pravimo obrestno obrestni račun, kjer čas dela za vaš portfelj. Ne samo, da bi z zgodnjim varčevanjem imeli prihranjeno že čedno vsoto denarja, hkrati bi pridobili tudi zavedanje, da si je moč premoženje ustvariti popolnoma sam – zahvaljujoč svoji dobri navadi – to je varčevanju.

Tudi vzgoja vpliva na mladostnikov odnos do denarja.  Otroci, ki jim je vse ponujeno na pladnju in se jim uresničijo vse želje, ne znajo ceniti stvari, niti se ne morejo naučiti racionalnega ravnanja z denarjem. Takšnim otrokom je verjetno tudi težje dopovedati, da lahko denarja nekoč zmanjka. Otroci, ki so jim starši že v rani mladosti, na preprost način predstavili vrednost denarja, se naučijo z njim veliko bolj odgovorno ravnati. Tako so jim starši podarili pomembno lekcijo za življenje. Naučili so jih, da si morajo za dosego svojega cilja zastaviti svoj načrt – načrt varčevanja.

V času, ko ni več bančnih obresti in postaja denar zaradi inflacije vse manj vreden, se je nemogoče izogniti vstopu na kapitalske trge. Prednost mladih vlagateljev je predvsem v časovnem horizontu, ki ga imajo na razpolago. Torej, imajo dovolj časa, da preživijo vse turbulence in nihanja, ki so del delniških trgov in za dolgoročnega vlagatelja nimajo tako velikega pomena.  Kdor varčuje na svetovnih globalnih trgih na dolgi rok, zagotovo ne bo utrpel izgube.

Mladi vlagatelji lahko bolj pogumno pristopijo k varčevanju v vzajemnih skladih, kajti s tem bodo zmanjšali tveganje v primerjavi z izbiro posameznega vrednostnega papirja. Najprimernejše je izbrati globalni sklad, ki sledi razvoju svetovnih gospodarstev, kajti s tem so sredstva maksimalno razpršena. Ko si ustvarite varčevalni načrt, je smiselno, da si uredite trajnik, saj boste le tako dovolj disciplinirani, da boste redno odvajali mesečni znesek, namenjen varčevanju. Takšen način ima to prednost, da dokupujete enote skladov tako po nizkih kot po visokih tečajih. Ko so cene nizke, dobite za isti znesek več enot skladov, ko pa so cene visoke, pa boste sicer pridobili manj novih enot, boste pa pridobili na celotnem donosu.  Prava točka vstopa tako ni več pomembna, kajti z mesečnim varčevanjem se oblikuje povprečna nabavna cena.

S tem, ko ste si zastavili varčevalni načrt v vzajemnih skladih, ste naredili velik korak k uresničitvi zastavljenih ciljev in sanj. Najboljši trenutek za začetek varčevanja je že v rani mladosti oziroma takoj, ko vstopite na svojo lastno poklicno pot. Saj vem, mladi imate s svojimi prvimi zaslužki čisto druge načrte, kot pa varčevanje. Ampak verjemite, v mladosti ste polni ciljev, ki si jih boste lahko uresničili le tako, da se boste dosledno, vsak mesec, odrekli določenemu znesku v prid izgradnje svojega lastnega premoženja. Ko boste starejši in se boste zazrli v preteklost, ne boste obžalovali, saj ste se dovolj zgodaj odločili za pravo pot. Pa srečno!

 

Lidija Selič, finančna svetovalka

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.