Nafta in kibernetski napad

Po nekoliko mirnejšem dogajanju na naftnih trgih v aprilu, nekaj pretresa na naftne trge zagotovo prinaša kibernetski napad na ameriško družbo Colonial Pipeline Company, ki se je zgodil pretekli petek in je začasno zaustavil njeno delovanje.

 

Dobava Coloniala sicer predstavlja okrog 45 odstotkov celotne potrošnje vzhodne obale ZDA in dnevno zagotavlja 2,5 milijona sodčkov iz rafinerij v Mehiškem zalivu. Takoj ko so novice o kibernetskem napadu prišle v javnost, so cene terminskih pogodb poskočile za 2 odstotka. Po poročanjih New York Timesa je Colonial celo zavrnil odgovor na vprašaje, kdaj bo ponovno odprl naftovod, kar vsekakor lahko predstavlja tveganje za krizo ponudbe na vzhodni obali. Analitiki sicer pričakujejo, da prekinjena dobava ne bi smela imeti večjega vpliva na ceno, razen v primeru, da bo dobava prekinjena za več kot tri dni.

Trenutno se cena surove nafte giblje okrog 65 dolarjev na sodček. V preteklem tednu so ameriške rafinerije obratovale na 86,5 odstotka celotne zmogljivosti, proizvodnja plina pa se je v preteklem tednu zmanjšala in je v povprečju znašala nekaj več kot devet milijonov sodčkov na dan. Zaloge surove nafte v ZDA so z nekoliko več kot 485 milijoni sodčkov dva odstotka pod povprečjem zadnjih petih let (v istem času v letu).

Pri Mednarodni agenciji za energijo (IEA) pričakujejo, da bo povpraševanje v letu 2021 doseglo 96,7 milijonov sodčkov na dan, kar predstavlja porast za 5,7 milijona sodčkov na dan glede na preteklo leto. Prvo četrtletje letošnjega leta je bilo nekoliko slabše od napovedi, predvsem zaradi ponovnih zapiranj gospodarstev. V zadnjem času se proizvodnja povečuje zlasti zaradi obetavnih makroekonomskih napovedi. Prav tako so članice združenja OPEC odločile, da bodo povečale količino načrpane nafte, saj pričakujejo povečano potrošnjo zaradi pričakovanj po uspešnem odpiranju gospodarstev.

Kljub temu, da se veliko gospodarstev po svetu odpira, k negotovosti zagotovo prispeva povečevanje števila okuženih v nekaterih državah, ki so glavne potrošnice nafte. Tu je mišljena predvsem Indija, kjer se število primerov okužb s covid-19 v zadnjih tednih znatno povečuje. Po drugi strani pa se gospodarstva v Evropi in Združenih državah Amerike počasi odpirajo, kar vsekakor vliva upanje po povečanju povpraševanja in se tudi že odraža na rasti cene nafte v zadnjih dveh tednih.

 

 

Sašo Šmigić

O avtorju: Sašo Šmigić

Sašo Šmigić je diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2006 je bil zaposlen kot upravitelj na borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa kot upravitelj v družbi za upravljanje Generali Investments (prej KD Skladi), kjer je leta 2013 postal pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz. Upravlja sektorski sklad Generali Surovine in energija ter v razvijajoče trge usmerjene sklade Generali Novi trgi, Generali Indija - Kitajska in Generali Latinska Amerika. Septembra 2023 je nastopil 4-letni mandat člana uprave družbe Generali Investments d.o.o.