Na vrsti so rezultati prvega trimesečja

Za vlagatelji na Ljubljanski borzi je razmeroma miren teden, saj je vrednost indeksa SBITOP ostala praktično nespremenjena. Glavni razlog je najverjetneje pomanjkanje pomembnih novic iz kotirajočih podjetij. To pa bi se lahko že kaj kmalu spremenilo.

Maja namreč pričakujemo objave finančnih rezultatov prvega trimesečja, do zdaj pa sta za uvod poskrbela Luka Koper in Gorenje. Obe podjetji sta objavili oceno poslovanja, ki sta glede rasti prodaje taki, s kakršnima bi vlagatelji morali biti zadovoljni. Luka Koper nadaljuje trend, ki so ga v Kopru začeli v preteklih letih. Rast fizičnega obsega tovora se je v prvih treh mesecih spet povečala za 11 odstotkov, prihodki matične družbe pa za 13 odstotkov. Nadaljuje se tudi rast pretovora avtomobilov in kontejnerjev, zato je bil februarski ladijski pretovor spet rekorden v celotni zgodovini pristanišča. Ob takih številkah ima po oceni analitikov delnica Luke Koper možnost za uspešno rast v prihodnjih mesecih, trenutno pa stagnacijo cene še vedno povzroča nekaj večjih institucionalnih vlagateljev, ki zaradi velike rasti tečaja v preteklih dveh letih unovčujejo kapitalske dobičke.
 
Tudi Gorenje je v petek objavilo opazno rast prodaje v prvem kvartalu letos. Očitno se razmere na trgu v Rusiji umirjajo, vrednost rublja pa je v zadnjih tednih ob rasti cen surove nafte stabilna. Gorenje je po prvi oceni prodalo za 6,5 odstotka več kot v istem obdobju lani, je pa res, da je bilo lansko prvo trimesečje katastrofalno. V pričakovanju boljših rezultatov je v zadnjih dneh tudi lepo zrastel tečaj njihovih delnic, ki so bile ob lanskih slabih rezultatih verjetno preveč poceni. To so očitno prvi zaznali hrvaški vlagatelji, saj so bili hrvaški fiduciarni računi prejšnji teden največji kupci Gorenjevih delnic.

Grega Meden, samostojni upravitelj