Na pragu sporočanja polletnih rezultatov

Zmagovalca volitev v Sloveniji zdaj čaka naporno sestavljanje koalicije. Ena izmed najpomembnejših točk koalicijskega programa bo vsekakor privatizacija. Njen potek bo v prihodnjih mesecih usodno zaznamoval dogajanje na Ljubljanski borzi. Kot smo v preteklih dneh že slišali, se je predvolilna retorika v smislu nasprotovanja privatizaciji že močno omilila, zato se je tudi na domači kapitalski trg vrnil zmeren optimizem.

Izbor kupca za Aerodrom Ljubljana je tako v zadnji fazi in prodajalci, Slovenski državni holding in konzorcij manjših delničarjev, v prihodnjih dneh pričakujejo dovoljenje vlade, da posel zaključi. Neuradno naj bi bile zavezujoče ponudbe dokaj visoko in nad pričakovanji borzne javnosti, kar le kaže na dejstvo, da so dobre slovenske družbe veliko več vredne, kot je, denimo, njihova cena na borzi. Zadnji lep primer tega je bila prodaja Letrike, za katero bo nemški Mahle plačal kar 107 milijonov evrov.

Sicer pa se v prihodnjih dneh začenja sezona objav polletnih rezultatov. Kot običajno je bila med prvimi Krka, ki je rezultate objavila že minuli teden. Klub padcu prodaje na zahodnih trgih bilanca vlagateljev ni razočarala, saj so v skupini Krka polletni dobiček povečali za šest odstotkov. Krka tako ostaja ena izmed najbolj podcenjenih farmacevtskih družb v regiji, mednarodni vlagatelji pa v svojih analizah vidijo možnost rasti delnice za najmanj 20 odstotkov.

Odlične preliminarne rezultati je objavila tudi Luka Koper, saj ji prihodki na letni ravni rastejo za kar devet odstotkov, če pa gre soditi po rezultatih prvega tromesečja, bo rast dobička glede na lansko leto občutno višja in bo že ob polletju presegla celoletni lanski dobiček. Predvsem je navdušujoča rast pretovora na kontejnerskem terminalu, saj so v tem delu prihodki na letni ravni zrasli kar za 29 odstotkov. To pomeni, da kontejnerski pretovor postaja paradni konj Luke Koper, še posebno če vemo, da nizozemska družba Van Oord nadaljuje poglabljanje morskega dna v luškem bazenu na 14 metrov. To bo s septembrom omogočilo prihod ladij s še večjim ugrezom oziroma tovorom. Tako lahko tudi v prihodnjih letih pričakujemo vedno boljše rezultate našega pristanišča, seveda ob domnevi, da se bo gospodarska rast v Evropi nadaljevala. Potencial rasti pretovora kontejnerjev v Luki Koper je precejšen, saj bo naslednja faza poglabljanja morskega dna omogočila še dodaten meter globine na končnih 15 metrov.

Grega Meden, KD Skladi, d. o. o.