Na naftnih trgih vse po starem

Zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu ponovno krojijo dogajanje na svetovnih energetskih trgih. Teroristični napad na objektu za pridobivanje zemeljskega plina, ki se je pretekli teden zgodil v Alžiriji, nas je ponovno opomnil na »eksplozivno« naravo regije, ki lahko dobesedno čez noč poruši krhko razmerje med ponudbo in povpraševanjem na svetovnih energetskih trgih.

štiridnevna drama na objektu za pridobivanje zemeljskega plina, ki se je odvijala med saharskimi sipinami, je dobila mednarodne razsežnosti, saj je življenje v terorističnem napadu izgubilo večje število tujih državljanov. Čeprav kratkoročne posledice nedelovanja objekta, ki predstavlja 12 odstotkov alžirske proizvodnje zemeljskega plina, niso zanemarljive, lahko pričakujemo, da bo ta neljubi dogodek pustil tudi dolgoročne posledice. Zagotovo bodo energetske družbe, ki delujejo v regiji, znatno okrepile varnostne sisteme, kar se bo odrazilo na stroškovni strani in posledično tudi na končni ceni energentov. Glede na velik potencial zaslužka se najverjetneje ne bo zgodilo, da bodo velika energetska imena zapustila regijo, lahko pa pretekli dogodki pod vprašaj postavijo pravočasno dokončanje projektov v teku ali v skrajnem primeru tudi sodelovanje v prihodnjih. Energetski trgi so še posebno občutljivi na tovrstna tveganja na strani ponudbe po energentih in se na tovrstne dogodke odzovejo z rastjo cen.

Dodaten dejavnik, ki bi lahko dodatno prispeval k nestanovitnosti na Bližnjem vzhodu in posledično na dogajanje na energetskih trgih, bodo torkovi rezultati splošnih volitev v Izraelu. Zadnje ankete kažejo, da naj bi na volitvah ponovno zmagala struja okoli predsednika vlade Benjamina Natanyahuja, znana po nekoliko bolj agresivni drži do sosednjih držav. V tem primeru bodo energetski trgi pozorno spremljali, ali se bo v Izraelu povečala naklonjenost do enostranskega vojaškega napada na iranske jedrske kapacitete, kar bi lahko privedlo do ponovnih izbruhov v že tako nemirni regiji.
  

Gibanje cene surove nafte WTI v letošnjem letu

Sašo šmigić, KD Skladi