Mladi na poti do finančne neodvisnosti

Večina mladih na svoji življenjski poti pride do trenutka, ko jih starši soočijo z dejstvom, da bodo kmalu mogli tudi finančno poskrbeti zase. Spodbuditi jih želijo k razmišljanju, od česa bodo živeli v prihodnosti.

 

 

Od staršev ali starih staršev dobijo številne dobronamerne nasvete glede zagotavljanja finančne varnosti in varčevanja, vendar velikokrat naletijo na gluha ušesa. Vse mlade, ki začenjajo svojo finančno pot, je treba spodbuditi k varčevanju, saj je varčevanje lahko tudi zabavno. V skladu z motom, ki pravi, da že danes pomislite na jutri oziroma na svojo prihodnost, vas lahko finančni svetovalci podpremo s številnimi nasveti glede izbire naložb in optimalnega začetka vstopa v svet financ.

Velja si zapomniti, da so naložbe pomembne že v zgodnji mladosti, in niso tako zelo zapletene, kot si marsikdo misli, denar pa lahko smiselno nalagate že z majhnimi zneski.

Že v mladosti odkrijte pravo naložbo

Prvi denar, ki ste ga sami zaslužili s študentsko prakso ali počitniškim delom, ste verjetno namenili za nova oblačila, telefon, za zabavo ali pa za počitnice. In to velja za večino ljudi, saj v mladosti le redko kdo razmišlja o prihodnosti ali o potencialnih naložbenih priložnostih za izgradnjo finančne osnove. V glavah mladih je še vedno prevladujoča misel, poraba denarja, kot pa varčevanje ali naložbe. Ne rečem, da je s tem karkoli narobe, vendar pa vseeno velja načelo, da prej kot začnete vlagati, tem bolje je.

Alternativne naložbene možnosti

Morda imate še vedno varčevalni račun iz starih časov, ki so ga za vas imeli starši. To bi lahko bil temelj vaše prihodnje naložbe. V trenutni fazi nizkih obrestnih mer se boste mogli ozreti po alternativnih naložbah. Vlaganje v delniške naložbe pa je za dosego donosov, skoraj neizogibno.

Če ste še sredi študija in mogoče še opravljate študentsko delo, so varčevalni načrti v vzajemnih skladih odlična alternativa za začetek vašega varčevanja. Z mesečnim varčevalnim načrtom se redno, vsak mesec odvajajo sredstva z vašega računa v košarico izbranih skladov. Kot vlagatelju vam ni treba imeti kakšnega posebnega finančnega znanja, kajti sklade aktivno upravljajo upravitelji z večletnimi izkušnjami na finančnih trgih. Takšno varčevanje vam nudi priložnost, da začnete varčevati v vrednostnih papirjih že z manjšimi zneski, to je tudi že od 30 eur naprej. Mesečni znesek lahko prilagajate svojim finančnim sposobnostim, ga začasno ustavite, po potrebi pa si lahko znesek kadarkoli izplačate. Z načrtom varčevanja sredstev sledite cilju dolgoročne izgradnje premoženja, kar je za mlajšo generacijo izjemno pomembno.

Seveda ne pozabite, da je vlaganje v kakršne koli vrednostne papirje tvegano, vendar lahko zmanjšate morebitno tveganje izgube pri varčevanju sredstev tako, da svoj kapital razpršite v različne sklade z različnimi razredi tveganja. Ker je znano, da delniški trgi nihajo, bo vrednostno nihala tudi vaša naložba. Zato je priporočljivo, da imate na razpolago daljše časovno obdobje, ko sredstev ne boste potrebovali. Morebitne kratkoročne izgube se izravnajo z dolgim obdobjem vlaganja – zato pustite, da čas dela za vas.

Nasveti za uspešen začetek

Za zaključek pa strnimo pomembne nasvete za uspešen začetek ustvarjanja lastnega premoženja:
1. Svetujemo vam, da obiščete finančnega svetovalca, s katerim bosta ugotovila, kakšen tip vlagatelja ste, zastavila bosta jasen cilj varčevanja in ustvarila ustrezno strategijo oziroma pot do zastavljenega cilja.
2. Varčujte z rednimi mesečnimi zneski – trajni nalog je prava rešitev za to.
3. Osredotočite se na izobrazbo oziroma študij – če ste še študent in opravljate priložnostna dela, nikakor ne zanemarite študija, kajti od tega bo odvisna vaša poklicna prihodnost s tem pa tudi dobra osnova za začetek izgradnje vašega premoženja.
4. Čim prej se seznanite z alternativnimi oblikami varčevanja – spoznajte vse oblike varčevanja v vrednostnih papirjih. Splošno pravilo je naslednje: bolj razpršena je naložba, bolj varni ste kot mladi vlagatelj. Če želite vlagati v delniške sklade, si morate prizadevati za čim daljše naložbeno obdobje in ne smete biti odvisni od prihranjenega denarja.
5. Razpršenost naložb – kot mlad človek se še vedno soočate s številnimi izzivi. Spreminjanje življenjskih pogojev, na primer pogosto selitev ali priljubljen semester v tujini, ni več redkost. Vse to ni samo drago, temveč poveča vašo potrebo po likvidnosti. Razpršenost naložb je zato bistvena na nihajočem trgu vrednostnih papirjev.
6. In najpomembnejše načelo – začnite z varčevanjem zdaj!

Pa veliko sreče na svoji novi finančni poti!

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.