Mesečno poročilo za september 2019

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za september 2019. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za september 2019

 

Naložbeni komentar – september 2019

Globalni delniški trgi so jesen začeli pozitivno. Indeks MSCI je v mesecu septembru pridobil nekaj manj kot 3 %. Delnice v Evropi so se podražile bolj kot delnice v ZDA in naložbe na trgih v razvoju. Vsi donosi so merjeni z indeksi MSCI, izraženimi v evrih.

Na ameriških borznih parketih so se najbolj podražile delniške naložbe v finančna podjetja, ki so pridobile več kot 8 %, kar je razlog za optimizem investitorjev k izboljšanju rezultatov poslovanja. Občutneje so se podražile tudi naložbe v energetskem sektorju. To je bila posledica podražitve cen surove nafte po napadu na proizvodni kompleks v Savdski Arabiji. Savdska Arabija je največji svetovni izvoznik črnega zlata, zato je napad vplival na povišano volatilnost na trgu. Na septembrskem zasedanju je ameriška centralna banka, v skladu s pričakovanji, znižala obrestno mero. To je bilo drugo znižanje letos. Kljub temu, pa so se pričakovanja glede bodočih ukrepov s strani FED umirila, in obrestna mera na 10-letni ameriški državni dolg se je v mesecu septembru zvišala. Le-ta je bila konec meseca približno 0,2 odstotne točke višje.

Trgi v Evropi so se podražili za dober odstotek več kot v ZDA. Evropska centralna banka je prvič po letu 2016 znižala svojo ključno obrestno mero na negativnih 0,5 %. Poleg znižanja obrestne mere pa je ECB uvedla dvotirni sistem depozitov. Ta ukrep naj bi omilil vpliv negativne obrestne mere za evropske banke. Banke po novem ne bodo kaznovane za negativno obrestno mero za del presežne likvidnosti, ki jo hranijo pri centralni banki. Kljub ohlajanju gospodarske rasti na stari celini, trg dela ostaja robusten. Brezposelnost v evroobmočju je po zadnjih podatkih znašala 7,4 %, najnižje po maju 2008. Potrošniško zaupanje se je septembra izboljšalo. Obeti podjetij ostajajo šibki, kar je posledica padca izvozne dejavnosti in geopolitičnih negotovosti, med katerimi sta najpomembnejši trgovinska vojna in brexit.

 

 

Trgi držav v razvoju BRIK so se podražili, toda manj kot trgi v razvitem svetu. Naložbe na Kitajskem so pridobile manj kot odstotek, kar je tudi razlog nižje rasti na trgih v razvoju, kjer ima Kitajska največjo utež. Ostali trije trgi so pridobili več kot 3 %.

Trgi v regiji so se podražili za približno 3,5 %. Romunski BET je pridobil več kot 3 %, hrvaški CROBEX pa se je zvišal za več kot 4 %, medtem pa je slovenski SBITOP ostal dokaj nespremenjen.