Mesečno poročilo za oktober 2019

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za oktober 2019. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za oktober 2019

 

Naložbeni komentar – oktober 2019

Globalni delniški indeks MSCI se v oktobru ni bistveno spremenil. Najvišja rast indeksov je bila na trgih v razvoju. Obrestne mere na državni dolg pomembnejših gospodarstev so se nekoliko dvignile, toda še vedno ostajajo na nizkih nivojih.

Delniški indeks S&P 500–ih največjih podjetij po tržni kapitalizaciji je v oktobru dosegel svoj zgodovinski vrh, toda iz stališča evrskega vlagatelja je bil mesečni donos zmanjšan za padec vrednosti dolarja proti evru. Ameriška centralna banka je v skladu s pričakovanji trga znižala obrestno mero za 25 bazičnih točk. To je bilo že tretje znižanje obrestne mere letos. Donosnost do dospetja na ameriško 10-letno državno obveznico se je v mesecu nekoliko zvišala. Gospodarska rast je po zadnjih podatkih znašala 2 odstotka na letni ravni, oziroma najnižje v zadnjih 2 letih. Potrošniško zaupanje, po podatkih Univerze v Michiganu, se je v oktobru zvišalo. Na drugi strani podjetja še vedno ne pričakujejo občutnejšega izboljšanja poslovanja v prihodnosti. To je posledica upada svetovne trgovine in še vedno nerešenih trgovinskih sporov med ZDA in Kitajsko. V evroobmočju je bila gospodarska rast nižja kot v ZDA. Le-ta je znašala 1,1 odstotka. Rast je bila še nižja v Nemčiji, največjem gospodarstvu na stari celini. Znižala se je tudi inflacija, ki je bila na letni ravni le 0,7 odstotna. Skupni indeks PMI je bil le dve desetinki točke nad 50 točkami, ki predstavljajo mejo med poslabšanjem in izboljšanjem. Obeti v predelovalnih dejavnostih še vedno nakazujejo na poslabšanje. Na tokratnem zasedanju ECB ni uvedla novih stimulativnih ukrepov. To je bilo zadnje zasedanje pod vodstvom guvernerja Draghija. Vodstvo ECB-ja bo prevzela Christine Lagarde, ki je predsedovala mednarodnemu denarnemu skladu. Donosnost do dospetja na nemško 10-letno državno obveznico se je zvišala in na koncu meseca znašala negativnih 0,4 odstotka. Prišlo je do novega zamika pri pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz EU. Združeno kraljestvo tako ni izstopili 31. oktobra brez dogovora. To je imelo tudi posledice na finančnih trgih. Vrednost britanskega funta v primerjavi z evrom se je zvišala za skoraj 3 odstotke.


Na trgih v razvoju je bila rast najvišja v Rusiji. Občutneje sta se podražili energetski družbi Gazprom in Surgutneftegaz. Naložbe na Kitajskem so pridobile skoraj 2 odstotka, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih.

Trgi v regiji so ostali dokaj nespremenjeni. Slovenski borzni indeks SBITOP pri tem ni izstopal. Skoraj za 10 odstotkov se je znižala cena delnice Telekoma Slovenije, kar je posledica izplačila dividende.