Mesečno poročilo za junij 2021

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za junij 2021. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za junij 2021

 

Naložbeni komentar – junij 2021

Globalni delniški trgi so junija doživeli visoke rasti, saj je globalni delniški indeks pridobil skoraj 5 %. Delniški trgi so spet dosegali nove zgodovinske vrhove.

Če se je v osrednji Evropi situacija okoli virusa Covid-19 izboljševala, se je na globalnem nivoju pojavil strah pred različico Delta in Delta+, ki se hitro širi iz Indije po Aziji in tudi po Angliji ter na Portugalskem (tudi med že cepljenimi in prebolevniki). Omenjeno vnaša določeno previdnost pred normaliziranjem javnega življenja.

Iz tega naslova sta Ameriška in Evropska centralna banka ohladili pričakovanja po zniževanju super stimulativne denarne politike. Veliko investitorjev je namreč z nejevoljo spremljalo cenovno dogajanju. Objavljena inflacija za mesec maj,  je junija presegla 5 %, trend rasti pa se lahko zavleče krepko v poletje. A za na novo usmeritev denarne politike bo treba verjetno čakati vse do srečanja centralnih bankirjev v idilični gorski vasi Jackson Hole konec meseca avgusta.

Odgovore, kaj se dogaja v podjetjih in posledično v gospodarstvu, bomo dobili po objavah rezultatov podjetij za polletje. Zdi pa se, da odpiranje gospodarstva pozitivno vpliva na energente, saj se je sodček nafte podražil za 8,3 %, na 73 dolarjev konec meseca junija.

Na drugi strani pa so se vrednosti rasti materialov v mesecu juniju nekoliko umirile in je interes vlagateljev usmerjen v izvrševanje planiranih infrastrukturnih projektov v Ameriki in Evropi.

Še največje kislo jabolko je kitajski trg (-2,2 %), kjer je kitajska vlada ob pripravi na praznovanje 100-letnice obstoja kitajske komunistične partije, nadaljevala s strategijo zmanjševanja relativne pomembnosti velikih vodilnih podjetij. Z različnimi administrativnimi omejitvami si želijo več konkurenčnih podjetij kot velike monopoliste. Taki ukrepi pa plašijo investitorje.

Regijski trgi so beležili minimalne rasti, saj so investitorji v pričakovanju izplačila dividend ter odločitvah finančnih inštitucij, da dovolijo upravam finančnih družb ponovno absolutno svobodo pri določanju dividendne politike.

Omenimo lahko še zelo zanimiv podatek s kapitalskih trgov, saj so prilivi v delniške sklade na rekordnih nivojih glede na pretekle mesece in leta.

Obvezniški trgi pa so junija po zadnji korekciji po dolgem času doživeli stabilizacijo svojih tečajev in so pod vtisom ohranjanja super stimulativne politike centralnih bank ter izjemno visoke likvidnosti vlagateljev, pridobivali in končali z lepo rastjo 0,4 %.

Je bil pa pod vtisom centralnih bank močno izpostavljen ameriški dolar. Tako je samo nasproti evru pridobil dobre 3 %, kar daje neko dodatno podporo evropskemu gospodarstvu in dodaja novo obliko kompleksnosti v odločanje o prihodnji denarni politiki.