Mesečno poročilo za februar 2021

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za februar 2021. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za mesec februar 2021

 

Naložbeni komentar – februar 2021

 

Drugi val pandemije se umirja in države počasi sproščajo ukrepe. To vnaša več optimizma v gospodarstvo. V Sloveniji se počasi približujemo rumeni fazi in gospodarske dejavnosti so se precej sprostile. Podobno je tudi v svetu. Z naraščajočo prekuženostjo in krepitvijo cepljenja, se gospodarsko zaupanje popravlja. Pričakovana močna podpora gospodarstvu in nadaljnje »tiskanje« denarja ustvarjata likvidnostno plimo, ki sili v vse naložbene kategorije, čeprav so vse glasnejša opozorila pred pregretimi trgi. Pozitiven dejavnik za delniške naložbe ostaja nadaljevanje državne pomoči, predvsem v ZDA, kjer naj bi bil nov val nakazil denarne pomoči zgolj še formalnost, saj je nesoglasij med republikanci in demokrati vse manj. Odrasla oseba naj bi prejela po 1400 dolarjev, celoten paket pa naj bi dosegel slabih dva tisoč milijard dolarjev. Poleg programa pomoči, so pozitivno na kapitalske trge vplivali tudi boljši poslovni rezultati podjetij od pričakovanih. Še posebej pa so analitike presenetile zelo optimistične napovedi za drugo polovico leta 2021. Z dobrimi poslovnimi rezultati so izstopali predvsem internetni velikani kot so Amazon, Paypal, Google in Alibaba, medtem ko kljub okrevanju cene surove nafte, poslovni rezultati naftnih podjetij tega še ne odražajo. Še naprej pozitivno preseneča Evropa, saj so rezultati proizvodnega sektorja nad pričakovanji, zelo pozitivno je presenetil avtomobilski sektor, medtem ko storitveni sektor še naprej krvavi denar, zlasti ker se popolni umik ukrepov in odpiranje držav odmika v pozno pomlad. Nekoliko so razočarala tudi velika farmacevtska podjetja, kjer rast s pandemijo povezanih storitev ni nadomestila upada na nekaterih drugih področjih, a nizka vrednotenja največjih družb niso ustvarila prodajnega pritiska. Se pa počasi krepi pritisk v panogi potrošnih dobrin, kjer se dražje kmetijske dobrine začenjajo odražati v poslovanju in pritiskih na marže. Konec meseca se je ponovno pričel krepiti ameriški dolar, ki je začasno šel nazaj na nivoje manj kot 1,2 dolarja za evro. To je zmanjšalo pritisk na evropske izvoznike, a vse skupaj se zdi le začasno, saj ob ogromnem stimulusu analitiki še naprej pričakujejo drsenje dolarja in tečaj okoli 1,30 dolarja za evro konec leta.

Na obvezniških trgih se v zadnjem obdobju krepi rast pribitkov in posledično rast donosnosti do dospetja, kar je še posebej opazno pri obveznicah z daljšo ročnostjo. Rast pribitkov je glavni razlog za padec vrednosti obvezniških naložb. V primeru močnejše rasti pribitkov lahko pričakujemo da se bosta FED in ECB kmalu oglasila in poskušala nekoliko umiriti situacijo, saj podjetja kot tudi države v tem trenutku zaradi pandemije Covid-19 ostajajo ranljiva in še niso sposobna prevzemati večjega finančnega bremena.