Mesečno poročilo za februar 2020

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za februar 2020. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za februar 2020

 

Naložbeni komentar – februar 2020

Na globalnih delniških trgih smo februarja videli padce. Izbruh gripi podobnega virusa na Kitajskem, se je razširil po svetu in povzročil paniko na finančnih trgih. Obveznice so se v času negotovosti izkazale kot dobra naložba.

Delniški trgi v ZDA so v prejšnjem mesecu dosegali zgodovinske vrhove, toda korekcija v februarju je izbrisala skoraj 8 % donosov, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih. Izbruh smrtonosnega koronavirusa na Kitajskem je povzročil preplah na trgih, saj bodo posledice nosila tudi svetovna gospodarstva. Pod največjim prodajnim pritiskom so se znašla podjetja v energetskem sektorju, kar je posledica več kot 10-odstotne pocenitve surove nafte in derivatov. Sledila so jim finančna podjetja, ki so postala manj privlačna zaradi padca obrestnih mer. Donosnost do dospetja na ameriško 10-letno obveznico se je znižala in dosegla zgodovinski minimum, pri okoli 1,2 %. Obveznice postanejo privlačna naložba v času panike na trgu, saj nosijo nižje tveganje. Na drugi strani pa zaupanje potrošnika ostaja na visokih nivojih. Le-to je bilo, po zadnjih raziskavah Univerze v Michiganu, najvišje v zadnjih dveh letih. Tudi na stari celini so se naložbe na delniških trgih pocenile. Tako kot v ZDA so se najbolj znižali tečaji v energetskem in finančnem sektorju. Po zadnjih podatkih je gospodarska rast v evro območju znašala 0,9 % na letni ravni, kar je najnižje po letu 2013. Znižale so se tudi napovedi, saj se pričakuje da bo upočasnitev Kitajske imela globalne razsežnosti. Donosnost do dospetja 10-letne nemške obveznice se je znižala iz približno -0,4 % na -0,6 %. Potrošniško zaupanje je bilo februarju sicer višje kot mesec pred tem, a še vedno ostaja na nizkih nivojih. Trg pričakuje znižanje ključnih obrestnih mer ali druge stimulativne ukrepe v glavnih razvitih gospodarstvih. Tečaj evra proti dolarju je v mesecu upadel pod 1,08 dolarja za evro, kar je najnižja vrednost evra po letu 2017. Proti koncu meseca je evro nekoliko pridobil in zaključil pri vrednosti 1,1 dolarja za evro.

Trgi v razvoju so se pocenili manj kot trgi v razvitem svetu. Delnice na Kitajskem so v mesecu pridobile nekaj več kot odstotek, merjeno v evrih. Širitev virusa se je nekoliko umirila, vlada pa je sprejela varnostne in ekonomske ukrepe. Trgi v Braziliji in Rusiji so bili pod močnimi prodajnimi pritiski. Naložbe v obeh državah so izgubile več kot desetino vrednosti, merjeno z indeksi MSCI, izraženimi v evrih. Pomemben izvoz obeh predstavljajo materiali in energenti, katerih cene so se močno znižale na globalnih surovinskih borzah.

Slovenski borzni indeks SBITOP ni bil izjema in je v mesecu izgubil več kot 6 %. Tudi ostali trgi v regiji so postali cenejši. Padec je bil najvišji v Romuniji.