Mesečno poročilo KD Skladi februar 2013

Družba KD Skladi je objavila na svoji spletni strani redno mesečno poročilo investicijskih skladov za februar 2013 (14 podskladov KD Krovnega sklada). Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – februar 2013 Februar je na svetovne delniške trge prinesel nadaljevanje pozitivnega trenda. Makroekonomski podatki za največje ekonomije so […]

Družba KD Skladi je objavila na svoji spletni strani redno mesečno poročilo investicijskih skladov za februar 2013 (14 podskladov KD Krovnega sklada). Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – februar 2013

Februar je na svetovne delniške trge prinesel nadaljevanje pozitivnega trenda. Makroekonomski podatki za največje ekonomije so po večini presegali pričakovanja analitikov.Tudi poslovni rezultati, predvsem ameriških podjetij, so bili boljši od pričakovanj.

Posledično so globalni delniški trgi pridobili na vrednosti. Na mesečni ravni so se okrepili za kar 3,6 odstotka. K rasti so največ prispevale Združene države Amerike, saj so se njihovi delniški trgi okrepili za 4,7 odstotka, merjeno v evrih. Precej slabše jo je v februarju odnesla Evropa, ki je zabeležila rast v višini 0,7 odstotka. Predvsem podatki o stanju evropske ekonomije in volitve v Italiji so eden od glavnih razlogov za slabšo predstavo Evrope v mesecu februarju. Na tapeti sta bili tako ponovno španija in Italija. Prva zaradi nekoliko slabših podatkov o industrijski proizvodnji, ki še vedno kaže na krčenje gospodarstva. Druga pa predvsem zaradi volitev. Italijanske volitve so prinesle negotovost, ki je za borzne trge izredno slaba. Neprepričljiva zmaga leve sredine z Bersanijem na čelu ne vliva upanja, da jim uspe sestaviti močno vlado. Le-ta bi lahko pomirila finančne trge. Sestavljanje koalicije bo tako izredno zahtevno, kot možnost pa se kažejo tudi ponovne volitve.

Februarja so ZDA zaznamovali predvsem poslovni rezultati. Ti so po večini presegali pričakovanja finančne javnosti. Najbolje so se odrezala predvsem podjetja iz sektorja informacijske tehnologije. Dobrih 80 odstotkov vseh podjetij je namreč preseglo pričakovanja. Sledijo osnovne potrošne dobrine, kjer je pričakovanja preseglo 70 odstotkov vseh podjetij. Iz zadnjih rezultatov vidimo, da ameriška podjetja odlično izkoriščajo tako okrevanje na ameriškem trgu kot tudi gospodarsko rast na trgih v razvoju. Kljub odličnim rezultatom pa so njihove napovedi za letošnje leto postale nekoliko bolj previdne. Predvsem zaradi še vedno nejasne rešitve ameriškega fiskalnega prepada kot tudi dodatnih težav v EU. Ponovno pa je zanimivo postalo tudi manipuliranje različnih valutnih tečajev. V preteklem mesecu so bili najbolj dejavni Japonci in Angleži. Oboji želijo prek nižjih vrednosti svojih valut spodbuditi konkurenčnost in posledično povečati izvoz, kljub temu, da zgodovina ne govori v prid tovrstnim dejanjem. Tako se je tudi februarja nadaljevala politična retorika, ki govori v prid depreciaciji tako jena kot tudi funta. Kljub politični retoriki pa se je jen v primerjavi z evrom okrepil.

Trgi v razvoju februarja niso sledili ZDA in EU, saj se je indeks BRIK znižal za 0,7 odstotka. Najslabše se je odrezala Indija, predvsem zaradi objave nižje gospodarske rasti od pričakovane. Ta je v zadnjem kvartalu leta 2012 znašala 4,5 odstotka, pričakovali pa so rast v višini 4,9 odstotka. Posledično so se znižali delniški tečaji, ki so odstotka februarja padli za 3,4 odstotka, merjeno v evrih. Po slabem januarju se je nekoliko popravila slika v Braziliji, ki je mesec zaključila dober odstotek višje, kot ga je začela.

Slabega meseca pa je bila deležna ljubljanska borza, saj je indeks SBITOP izgubil 2,4 odstotka. Negativni tečaji so posledica padca vlade in politične negotovosti. Predvsem pa vlagatelje skrbi ustavitev privatizacije, kar zagovarjajo predvsem Socialni demokrati. Prejšnji načrti so namreč predvidevali tako privatizacijo Telekoma, Triglava in Petrola. Po sedanji retoriki novega političnega vodstva pa nadaljevanja privatizacije ne gre pričakovati. Prav tako se zmanjšujejo tudi možnosti za prodajo Mercatorja, kjer so žebile podane prve ocene, da do prodaje ne sme priti. Vse te aktivnosti seveda odvračajo vlagatelje z ljubljanske borze. Ponovno so bili zelo aktivni predvsem domači prodajalci. Kakšno bo nadaljevanje zgodbe na slovenski borzi, je odvisno tudi od dogajanja predvsem v Italiji in španiji, ki sta postali nekakšna primerjava za Slovenijo.

Pregled po trgih (v evrih)

Politično dogajanje v Italiji je povzročilo dvig zahtevane donosnosti obveznic držav PIIGS. Zahtevana donosnost 10-letne italijanske državne obveznice je porasla za okoli 40 bazičnih točk na 4,7 odstotka konec meseca, medtem ko se je zahtevana donosnost Nemčije ponovno znižala. Obveznice Slovenije so kljub političnim pretresom ostale blizu ravni s konca januarja.