Mesečno poročilo KD Krovnega sklada za september 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za september 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Mesečno poročilo za september 2017

 

Naložbeni komentar – september 2017

Globalni delniški trgi so se v septembru podražili za nekaj več kot dva odstotka. Zopet so bile zmagovalne naložbe v evropska podjetja, saj so tečaji le teh zrasli več kot tečaji ameriških podjetij. Tudi trgi v razvoju so zaostajali za Evropo, regijske borze pa so beležile padce.

Ameriški borzni indeks S&P 500 je septembra dosegel nov zgodovinski vrh in prvič zaključil trgovalni dan nad 2500 točkami. Med sektorji so bile najdonosnejše naložbe podjetja iz energetskega sektorja, na kar je vplivala rast cene surove nafte, ki je mesec zaključila nad 50 dolarji za sodček. Kot posledica sezone hurikanov, ki so opustošili ameriški jug, so se povišale tudi marže rafinerjev. Ameriška centralna banka tokrat ni zvišala obrestne mere, je pa napovedala začetek zmanjševanja svoje ogromne bilančne vsote, in sicer že v oktobru. Normalizacija monetarne politike je tako vplivala na padec obveznic. Donosnost do dospetja ameriške 10-letne državne obveznice se je septembra tako dvignila za okoli 0,2 odstotne točke. Inflacija je po zadnjih podatkih znašala 1,9-odstotno na letni ravni, kar je še vedno pod želeno mejo centralne banke. Potrošniško zaupanje ostaja na visokih nivojih, nekoliko razočaranja o stanju potrošnika so prinesli sicer podatki z nepremičninskega trga, saj so bile prodaje novo zgrajenih domov nižje od pričakovanj.

V Evropi Evropska centralna banka ni spreminjala obrestne mere. Gospodarska rast v evroobmočju je bila po zadnjih podatkih 2,3-odstotna na letni ravni, kar je najvišje v zadnjih petih letih. Potrošniško zaupanje ostaja na visokih nivojih. Skupni indeks PMI se je v septembru povišal na 56,7 in kaže na izboljšan pogled podjetij na ekonomsko okolje. Donosnost do dospetja nemške državne obveznice se je povišala za okoli 0,1-odstotne točke. Apreciacija evra od začetka leta se je v septembru nekoliko ustavila in skupna valuta je izgubila proti dolarju nekaj manj kot odstotek.

Delnice na trgih BRIK so bile tokrat slabša naložba kot investicije na razvitih trgih. Naložbe na Kitajskem so se podražile za odstotek in pol, kar je manj kot v predhodnih mesecih. Na drugi strani so se delnice v Braziliji in Rusiji podražile za okoli pet odstotkov.

Trgi v regiji so se pocenili za približno 2,5 odstotka. Največji padec je utrpel hrvaški CROBEX, ki se je znižal za več kot pet odstotkov. Na ljubljanski borzi se je kot najboljša naložba izkazala celjska Cinkarna, ki je v mesecu pridobila skoraj šest odstotkov. Delnice velenjskega Gorenja so se pocenile za nekaj več kot pet odstotkov, Petrol pa je izgubil 3,5 odstotka. Potrošniško zaupanje v državi je letos na zgodovinsko visokih ravneh.