Mesečno poročilo KD Krovnega sklada za november 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za november 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Mesečno poročilo za november 2017

 

Naložbeni komentar – november 2017

Globalni delniški indeks MSCI se v novembru ni občutneje spremenil. Trgi v Evropi so se pocenili za nekaj več kot 2 odstotka, medtem ko so naložbe v ZDA pridobile pol odstotka. Vsi donosi so izraženi v evrih.

Ameriška delniška indeksa S&P 500 in Dow Jones sta dosegla nove vrhove. Z vidika evropskega vlagatelja je del rasti odvzela depreciacija dolarja, saj je v mesecu evro pridobil 2,2 % in zaključil pri vrednosti 1,19 dolarja za evro. Med sektorji so se tokrat najbolj podražile delnice podjetij iz panoge trajnih dobrin, sledila so jim podjetja sektorja potrošnih dobrin. Prodajni pritiski pa so bili v panogah energetike in materialov. Potrošniško zaupanje v državi ostaja na visokih nivojih, kar je dobra popotnica za trgovce, ki velik del svojih prihodkov ustvarijo v prednovoletnem obdobju. Po uničevalni sezoni hurikanov je prišlo okrevanje, vidna je povišana aktivnost na nepremičninskem trgu in rast prodaje novih avtomobilov. Po zadnjih podatkih je inflacija znašala 2 % na letni ravni. Stopnja brezposelnosti je po zadnjih podatkih znašala 4,1 %, kar je najnižje po decembru 2000. Poleg večjega števila zaposlenih se v zadnjih mesecih krepi tudi rast plač.

V evroobmočju se brezposelnost znižuje. Le-ta je po zadnjih podatkih znašala 8,8 %, najnižje po januarju 2009. Posledično se izboljšuje tudi zaupanje potrošnika, ki je glavno gonilo gospodarske rasti v Evropi. Indeksi PMI, ki kažejo stopnjo optimizma med podjetji, so se v novembru zvišali. Indeks PMI v proizvodni panogi je dosegel vrednost 60, najvišje po aprilu leta 2000. Vrednosti nad 50 označujejo izboljšanje.

Tudi trgi v razvoju so se nekoliko pocenili. Izmed držav BRIK so dober odstotek pridobile le naložbe v ruskih delnicah, medtem, ko je občutnejša pocenitev bila v Braziliji. Cena sodčka zahodno teksaške surove nafte je v novembru dosegla najvišjo vrednost po juliju 2015. Na to je vplivalo pričakovanje o podaljšanju ukrepov naftnega kartela OPEC, ki omejuje ponudbo na trgu. Na drugi strani so se cene industrijskih kovin nekoliko pocenile.

Slovenski borzni indeks SBITOP je izgubil skoraj 2 odstotka. Najbolj so se podražile delnice celjske Cinkarne, in sicer za več kot 6 %. Večina delnic se je pocenila. Med trgi v regiji smo beležili manjše pocenitve. Izjema je le trg v Srbiji, ki je pridobil skoraj 1,5 odstotka.