Mesečno poročilo KD Krovnega sklada za januar 2018

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za januar 2018. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Mesečno poročilo za januar 2018

 

Naložbeni komentar – januar 2018

Globalni delniški trgi so se v prvem mesecu leta podražili. Indeks MSCI je zrastel za nekaj več kot dva odstotka, merjeno v evrih. Rast je bila najvišja na trgih v razvoju, ki so se podražili za skoraj osem odstotkov, merjeno z indeksom MSCI BRIK.

Najbolj prepoznavna ameriška delniška indeksa, S&P 500 in Dow Jones, sta v januarju nadaljevala z rastjo in dosegla nove najvišje tečaje. Rast je bila nižja z vidika evrskega vlagatelja, saj se je evro v mesecu podražil za 3,4 % v primerjavi z dolarjem. Med sektorji so se najbolj podražila podjetja iz panoge diskrecijske potrošnje, medtem ko so se podjetja iz sektorja preskrbe najbolj pocenila. Padec le teh je logičen, saj so podjetja v panogi bolj zadolžena in z višjimi obrestnimi merami se bodo povišali finančni odhodki. Donosnost do dospetja 10-letne ameriške državne obveznice je na koncu meseca znašala 2,7 %, kar je najvišje po letu 2014. Centralna banka na tokratnem zasedanju ni dvignila obrestne mere. To je bilo tudi zadnje zasedanje pod vodstvom Janet Yellen. Gospodarska rast se je nekoliko okrepila in po zadnjih podatkih znašala 2,5 % na letni ravni. Stopnja brezposelnosti ostaja na nizkih 4,1 %, najnižje v zadnjih sedemnajstih letih.

Rast gospodarstva v evroobmočju je bila po zadnjih objavah Eurostata 2,7-odstotna. Zaupanje med potrošniki narašča in je bilo januarja na najvišji ravni v zadnjih letih. ECB je na januarskem zasedanju naznanila, da je sprememba obrestne mere letos malo verjetna. Kljub pozitivnim objavam o gospodarskem dogajanju se centralna banka sooča z nizko inflacijo. V Nemčiji, največjem gospodarstvu v Evropi, je bila stopnja rasti cen v januarju 1,6-odstotna na letni ravni, kar je bilo pod pričakovanji. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice se je v mesecu zvišala za skoraj 0,3 odstotne točke in znašala na koncu meseca 0,7 %.

Delniške naložbe na trgih v razvoju so tokrat vlagateljem prinesle najvišje donose. Med državami BRIK so se močno podražile naložbe v Braziliji, Rusiji in na Kitajskem. Cene surove nafte so se v januarju zvišale. Cena za sodček črnega zlata je, prvič po letu 2014, na londonski borzi dosegla 70 dolarjev za sodček.

Delniške naložbe v regiji so se podražile za več kot šest odstotkov, merjeno z indeksom Stoxx Balkan ex TR & GR. Najbolj so k rasti prispevale romunske delnice. Slovenski SBITOP je v mesecu zrastel za nekaj več kot tri odstotke. Najbolj so se podražile delnice zavarovalnic in Luke Koper.