Mesečno poročilo KD Krovnega sklada september 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za september 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – september 2016 Globalni delniški trgi so septembra izgubili 0,19 %, trgi v razvoju so se za vlagatelje izkazali kot boljša naložba v […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za september 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – september 2016

Globalni delniški trgi so septembra izgubili 0,19 %, trgi v razvoju so se za vlagatelje izkazali kot boljša naložba v primerjavi z razvitimi trgi. Obrestne mere na državni dolg v nekaterih evropskih držav so dosegle zgodovinske minimume, med njimi tudi na slovenske obveznice.

V ZDA so se delnice pocenile za 0,6 (merjeno z indeksom MSCI US, izraženim v evrih). Povišale so se cene delnic podjetij tehnološkega in energetskega sektorja, katerega rast je posledica dogovora naftnega kartela OPEC o omejitvi količin črpanja. Vrednotenja podjetij finančnega sektorja so se pocenila. Do dviga obrestnih mer v septembru ni prišlo in tudi dvig v decembru je postal manj možen. Višje obrestne mere bi bankam omogočile boljše obrestne marže. Vlagatelje je iz sektorja odgnal tudi škandal okoli ene izmed največjih ameriških bank, Wells Fargo, ki je že sprejela kazen v višini 185 milijonov dolarjev. Za podobne prekrške bodo pod drobnogledom tudi ostale banke, ki poslujejo s prebivalstvom. Boj za predsedniški stolček se segreva pred novembrskimi volitvami. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo na manjšo prednost Clintonove. Zadnji podatki kažejo na robusten trg dela, inflacija je z 1,1 % še vedno pod želeno mejo centralne banke okoli 2 %.

Pregled po trgih (v evrih) Na tokratnem zasedanju ECB ni postregla z novimi monetarnimi ukrepi. Mario Draghi je dejal, da so z učinkom marčevskih ukrepov zadovoljni in trenutno ni potrebe po novih stimulacijah. V septembru je bila inflacija v evroobmočju 0,4 %, najvišja po letu 2014. V Sloveniji je ta pri 0,2 % pod evropskim povprečjem, stopnja nezaposlenosti pa je pri 10,8 % nad povprečjem evroobmočja, kjer je ta 10,1 %. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice je bila na koncu meseca -0,12 %, kar je nekoliko nad julijskim minimumom. Donosnost do dospetja 10- letnega slovenskega državnega dolga je v septembru, pri 0,63 %, dosegla najnižji nivo v zgodovini.

Japonska centralna banka je edina, ki je pripravila presenečenje. Zdaj bodo izvajali nakupe državnih obveznic tako, da bo obrestna mera 10-letne japonske obveznice ostala na trenutnih nivojih, in sicer okoli 0 %.

Med državami BRIK so tokrat najvišjo rast s 3,1 % beležile naložbe v Rusiji, kar je posledica podražitve surove nafte, vrednost katere se je povzpela za skoraj 2 dolarja na sodček. Pocenitev je bila v Braziliji in Indiji, zaradi zaostritve političnih dogajanj s sosednjim Pakistanom.

Trgi v regiji so prinesli pozitivne donose. Slovenski delniški indeks SBITOP se je podražil za skoraj 3 %, hrvaški CROBEX pa za okoli 6 %. Delnice Petrola in Krke so se podražile za 8,2 in 6,7 odstotka, medtem ko je Zavarovalnica Triglav izgubila 7,5 %.