Mesečno poročilo KD Krovnega sklada oktober 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za oktober 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – oktober 2016 Globalni delniški trgi so mesec zaključili pozitivno. Rast je bila najvišja na trgih v razvoju, ki so se podražili za […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za oktober 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – oktober 2016

Globalni delniški trgi so mesec zaključili pozitivno. Rast je bila najvišja na trgih v razvoju, ki so se podražili za 3,6 %, merjeno z indeksom MSCI BRIC, izraženim v evrih. Videli smo tudi umik vlagateljev z obvezniških trgov.

Delniške naložbe v ZDA so se podražile za manj kot odstotek. Večje padce so občutile naložbe v sektorju zdravstva, kar je posledica predvolilnega boja. Zmaga Clintonove bi pomenila pritisk na podjetja iz sektorja in posledično upad marž. Izdatki za zdravstvo odvzemajo vedno večji del državnega proračuna in razpoložljivega dohodka gospodinjstev. Najbolj so se podražile delnice podjetij finančnega sektorja. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznica je bila na koncu meseca 1,82 %. Gospodarstvo je v tretjem četrtletju raslo 2,9 % na letni ravni, kar je bilo nad pričakovanji. Toda gonilnik rasti nista bila niti potrošnik, niti investicije podjetij, ampak povišana izvozna dejavnost. Potrošniško zaupanje po raziskavah Univerze v Michiganu je bilo najnižje v letošnjem letu. Po zadnjih podatkih je bila inflacija z 1,5 %, najvišja v zadnjih dveh letih. To trgov ni presenetilo, saj je bil postopen pretok cen energentov že vračunan.

Pregled po trgih (v evrih) Evropske naložbe v lastniški kapital so nekaj malega izgubile. Na oktobrskem zasedanju ECB ni postregla z novimi ukrepi, saj so z učinkom dosedanjih stimulacij zadovoljni. Inflacija je bila oktobra 0,5 %, kar je še vedno pod želeno mejo ECB pri 2 %. Skupni indeks PMI je bil v evroobmočju 53,7, kar je najvišje letos. Izboljšanje je bilo tako v storitvenem kot tudi v proizvodnem sektorju. Nivoji nad 50 pomenijo izboljšanje. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice je bila 0,16 %, najvišje v zadnjih petih mesecih. Zvišala se je tudi obrestna mera na slovenski državni dolg, ki je za 10-letno državno obveznico znašala 0,8 %. Tečaj EUR/USD je izgubil 2,2 % in znašal 1,098 dolarja za evro.

Japonski delniški indeks Nikkei se je podražil za 4,8 %, izraženo v evrih. Za razliko od nemške obveznice, ki zopet nosi pozitivno obrestno mero, je donosnost do dospetja 10-letne japonske državne obveznice pri -0,05 % še vedno v negativnem območju. Trg tudi ne pričakuje rasti obrestne mere 10-letnega dolga občutno nad 0 %, saj je centralna banka jasno naznanila, da bo z odkupi obveznic ohranjala obrestno mero na nivojih okoli 0 %, kjer se ta tudi giblje zadnja dva meseca. Gospodarstvo še vedno kaže šibkost in nizko inflacijo, ki je bila po zadnjih podatkih z -0,5 % že sedmi zaporeden mesec pod ničlo.

Trgi BRIC so pridobili 3,6 %. Najvišja rast je bila v Braziliji, le slab odstotek pa so pridobile naložbe na Kitajskem, kljub izboljšanju indeksa PMI, ki pri 51 kaže na rast gospodarstva. Cene industrijskih kovin so se podražile, cena zahodno teksaške surove nafte pa je v mesecu izgubila dobra 2 % in končala pri 47 dolarja za sodček.

Na slovenskem delniškem trgu so se z 11 % rastjo najbolje izkazale naložbe v Gorenje, delnice Krke pa so izgubile pet in pol odstotka.