Mesečno poročilo KD Krovnega sklada november 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za november 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – november 2016 V novembru so globalni delniški trgi pridobili 4 %. Najbolj so se podražile naložbe v ZDA, kjer so na začetku […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za november 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – november 2016

V novembru so globalni delniški trgi pridobili 4 %. Najbolj so se podražile naložbe v ZDA, kjer so na začetku meseca potekale predsedniške volitve. Delnice v Evropi so pridobile odstotek, naložbe na trgih v razvoju pa so nekaj malega izgubile. Obveznice so tokrat bile slabša naložba.

Ta mesec je v ZDA minil v znamenju predsedniških volitev. Po tesnem izidu, ki so ga napovedovale predvolilne javnomnenjske raziskave, je slavil Donald Trump. V predvolilnem boju je Trump napovedoval višje proračunske izdatke za infrastrukturo in znižanje davčnih stopenj, kar se je po volitvah pozitivno odrazilo na delnicah. Zahtevana donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je mesec zaključila pri 2,4 %, oziroma za 0,6 odstotne točke več kot v oktobru. Višje obrestne mere so vplivale na podražitev delnic v finančnem sektorju, saj se pričakujejo višje obrestne marže. Na drugi strani dražji strošek zadolževanja zmanjša privlačnost naložb v sektorjih preskrbe in potrošnih dobrin, ki so jo odnesle najslabše v tem mesecu. Trg pričakuje dvig obrestne mere na zasedanju FED v decembru. OECD je po volitvah zvišal napovedi za gospodarsko rast. Evro se je pocenil proti dolarju za 3,5 % in zaključil pri 1,06 dolarja za evro.

Inflacija je bila v evroobmočju 0,6 odstotka, kar je še vedno pod ciljno obrestno mero ECB. Po zadnjih podatkih se je brezposelnost znižala na 10 %. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice se je zvišala na 0,28 %. Vrednost skupnega indeksa PMI se je povišala na 54,1. Menedžerji veliko bolj obetajoče gledajo na poslovanje v prihodnjih mesecih v storitvenih dejavnostih, podjetjem v predelovalnem sektorju pa se je povišala konkurenčnost zaradi padca vrednosti evra proti dolarju.