Mesečno poročilo KD Krovnega sklada marec 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za marec 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – marec 2017 Globalni delniški indeks MSCI je marca ostal dokaj nespremenjen. Naložbe v evropske vrednostne papirje so se podražile za skoraj 3 […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za marec 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – marec 2017

Globalni delniški indeks MSCI je marca ostal dokaj nespremenjen. Naložbe v evropske vrednostne papirje so se podražile za skoraj 3 %, medtem ko so ameriške delnice izgubile skoraj odstotek, izraženo v evrih. Z majhnim plusom so mesec končali tudi trgi v razvoju.

V ZDA predsedniku Trumpu ni uspelo dobiti dovolj glasov kongresnikov za spremembo zdravstvene zakonodaje, ki jo je postavila Obamina administracija. Neuspeh pri izpeljavi Trumpovih predvolilnih obljub je tako vplival na padec borznih tečajev v ZDA. Na marčevskem zasedanju je centralna banka zvišala obrestno mero za 25 bazičnih točk, kar je bilo v skladu s pričakovanji. Najbolj so se pocenile naložbe v finančnem in energetskem sektorju. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je bila na koncu meseca 2,4 %.

Pregled po trgih za mesec marec 2017V Evropi so se delniški trgi podražili, toda donosi v zadnjih 12 mesecih so še vedno nižji kot na ameriškem trgu. Evropska centralna banka je na tokratnem zasedanju ohranila obrestno mero nespremenjeno in napovedala umik TLTRO, ki je omogočal bankam cenejše financiranje. Razlog za umik lani sprejetih stimulativnih ukrepov je izboljšanje gospodarstva in znižanje brezposelnosti. Višja inflacija v zadnjih mesecih centralnih bankirjev ni zaskrbljujoča, saj je ta le posledica podražitve energentov iz zgodovinsko nizkih cen pred enim letom. Predvolilne javnomnenjske raziskave so pokazale nižjo podporo LePenovi na francoskih volitvah in preboj Macrona, bivšega ministra za ekonomijo in finance. Izguba priljubljenosti nacionalistov se je pozitivno odrazila na trgih. Skupni indeks PMI v evroobmočju je pri 56,7 na najvišji vrednosti v zadnjih letih. Izboljšanje prihaja predvsem iz storitvenih panog. Vrednosti nad 50 kažejo na izboljšanje. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice je bila na koncu meseca 0,3 %, oziroma 0,1 odstotne točke več kot prejšnji mesec.

Na trgih BRIK je bila slika zopet mešana. Brazilske naložbe so izgubile 5,4 %, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih. Politična slika v Braziliji je nestabilna in priljubljenost predsednika Temerja upada. Najboljše so se izkazale naložbe v Indiji, ki so pridobile 5 %.

Slovenski borzni indeks je mesec zaključil 2,1 % nižje. Hrvaški CROBEX je upadel za več kot 10 %, kar je posledica slabega finančnega položaja Agrokorja, katerega plačilna sposobnost je bila postavljena pod vprašaj.