Mesečno poročilo KD Krovnega sklada maj 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za maj 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – maj 2017 Globalni delniški trgi so se maja pocenili, trgi v Evropi so ponovno pridobili več kot delniške naložbe v ZDA in […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za maj 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – maj 2017

Globalni delniški trgi so se maja pocenili, trgi v Evropi so ponovno pridobili več kot delniške naložbe v ZDA in naložbe v državah v razvoju. Tudi regijski trgi so izkazovali optimizem evropskih delniških trgov.

Delniški trgi v ZDA so se pocenili za 2 %, merjeno v evrih. Tečaji indeksov so mesec sicer zaključili višje, toda podražitev evra proti dolarju za 3,2 % je naložbe v ZDA pocenila. Med posameznimi sektorji so se podražile naložbe podjetij iz sektorjev preskrbe in potrošnih dobrin, večje zmanjšanje tržnih vrednosti pa je bilo na podjetjih iz energetskega sektorja. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je na koncu meseca znašala 2,2 %, nekoliko nižje kot na koncu aprila, kar je posledica spremembe pričakovanj o dvigu obrestne mere s strani centralne banke. Ameriška podjetja še vedno ustvarjajo nova delovna mesta, toda počasneje kot v letih 2015 in 2016. Zadnji podatki s trga dela so pokazali, da je bilo ustvarjenih manj delovnih mest od pričakovanj analitikov. Zaposlovanje se je najbolj upočasnilo v trgovskih dejavnostih.

Evropske naložbe so pridobile nekaj manj kot odstotek. Potrošniško zaupanje se še naprej izboljšuje in posledično zasebna potrošnja ostaja glavni gonilnik gospodarske rasti. Rast BDP-ja v prvem četrtletju je v evroobmočju znašala 1,7 %. Brezposelnost se še naprej znižuje in je po zadnjih podatkih znašala 9,3 %. Donosnost do dospetja 10-letne nemške obveznice je na koncu meseca znašala 0,3 %. Japonski Nikkei se je podražil za nekaj več kot 2 %, toda padec jena proti evru je rast izbrisal, gledano z vidika evropskega investitorja. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice ostaja v območju okoli 0 %, kar je tudi cilj centralne banke.

Trgi v razvoju so se pocenili, merjeno z indeksom MSCI BRIK, izraženim v evrih. Naložbe na Kitajskem so pridobile dober odstotek, medtem ko so se tečaji delnic v Braziliji znižali za 8 %. Država zopet preživlja politično krizo in nepriljubljenost predsednika Temerja, obtoženega korupcije, je privedla do javnih protestov v prestolnici. Tečaji v Rusiji so padli za več kot 9 %. Na zadnjem sestanku članic OPEC in Rusije so podaljšali obdobje znižane proizvodnje surove nafte do marca 2018.

Pregled po trgih za mesec maj 2017