Mesečno poročilo KD Krovnega sklada december 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za december 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – december 2016 Globalni delniški trgi so leto 2016 zaključili nad nivojem iz prejšnjega leta. Delniški indeks MSCI World se je v letu […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za december 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – december 2016

Globalni delniški trgi so leto 2016 zaključili nad nivojem iz prejšnjega leta. Delniški indeks MSCI World se je v letu podražil za 8,8 %, merjeno v evrih. Podražile so se delnice v ZDA in na trgih v razvoju, obvezniški trgi so bili tudi v decembru pod vplivom centralnih bank.

V ZDA se je nadaljevala rast tečajev, ki je dobila zagon s Trumpovo zmago. Delniške naložbe v finančni sektor so nadaljevale rast, pozitivno je bilo tudi v energetskem sektorju. Na decembrskem zasedanju FED so guvernerji glasovali za dvig obrestne mere na 0,75 %. To je bil prvi dvig po decembru 2015 in je bil na trgih pričakovan. V letu 2017 se pričakujeta vsaj dve povišanji s strani FED. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je bila na koncu leta 2016 2,45 %. Zaupanje potrošnika je po zadnjih raziskavah Univerze v Michiganu na najvišjem nivoju v zadnjih dveh letih, kar je posledica znižane brezposelnosti, ki je s 4,6 % najnižja po letu 2008. Inflacija, merjena z indeksom CPI za urbana območja, je bila po zadnjih podatkih 1,7 %, najvišje v zadnjem letu. Ameriški dolar je v drugi polovici leta pridobival vrednost glede na evro in bil na zadnji dan leta 1,05 dolarja za evro.

Pregled po trgih v decembru 2016V Evropi so v zadnjem mesecu preteklega leta delniške naložbe pridobile 5,8 %, merjeno z indeksom MSCI. Tudi obvezniški trgi so se obrnili v korist investitorjev. Evropska centralna banka je podaljšala svoj program monetarnega stimuliranja, in sicer od aprila do decembra 2017 bodo izvajali odkupe v višini 60 milijard evrov mesečno. V program odkupov so vključili tudi dolžniške papirje z zapadlostjo od 1 leta. Inflacija, ki je na območju skupne valute še vedno pod želeno mejo ECB, se je v drugi polovici leta 2016 počasi poviševala in po zadnji objavi znašala 0,6 % na letni ravni.

Kot najuspešnejši trg za vlagatelje se je izmed držav v razvoju v decembru izkazala Rusija, kjer je regionalni indeks MSCI pridobil 12 %, naložbe v Kitajsko so izgubile 3,6 %, medtem ko sta brazilski in indijski indeks, ostala dokaj nespremenjena. Vse donosnosti so izražene v evrih.

Na regionalnih trgih so se delnice v Hrvaški in Srbiji podražile bolj kot v Sloveniji. Crobex je v letu 2016 pridobil 19,4 %, Belex15 pa dobrih 11 %. Večina delnic v indeksu SBITOP je leto zaključila pri višjih vrednostih, delnice Intereurope in Cinkarne Celje so pridobile več kot 100 %, večja pocenitev je bila le na delnicah novomeške Krke.