Mesečno poročilo KD Krovnega sklada april 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za april 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar april 2016 V aprilu so se globalni delniški trgi podražili za slabih 0,75 % (merjeno v evrih). Večjih rasti tečajev so bili investitorji […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za april 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.


Naložbeni komentar april 2016

V aprilu so se globalni delniški trgi podražili za slabih 0,75 % (merjeno v evrih). Večjih rasti tečajev so bili investitorji deležni na borzah držav v razvoju, kjer so trgi pridobili 1,7 %, merjeno z delniškim indeksom MSCI BRIC, izraženim v evrih.
 
Gospodarska rast v Združenih državah je bila v prvem četrtletju 0,5 % glede na prejšnje četrtletje, kar je bilo pod pričakovanji. Inflacija še vedno ostaja na zgodovinsko nizki ravni pod 1 %, kar je posledica nižjih cen surovin, predvsem energentov. Cene rastejo hitreje v storitvenem sektorju, in sicer okoli 3 % na letni ravni. Trg dela še naprej ostaja svetla točka gospodarstva, saj so delodajalci v marcu ustvarili 215 tisoč novih delovnih mest. Prihranki potrošnika na bencinskih črpalkah in rast osebnih prihodkov pa niso spodbudili potrošnika, ki tvori največji del ekonomije. Potrošniško zaupanje se je zmanjšalo v vsakem mesecu letošnjega leta. Delniški trgi so mesec zaključili nespremenjeno, najbolj so se podražila podjetja energetskega sektorja, kar je posledica dražje surove nafte in zemeljskega plina. Najmanjša naklonjenost trga je bila do podjetij IT-sektorja. Na aprilskem zasedanju FED ni zvišala  mere. 10-letna državna obveznica je mesec zaključila z višjo donosnostjo do dospetja, in sicer pri 1,8 %.

Evropski delniški trgi so pridobili 1,35 %, tečaji so še vedno nižje kot na zadnji trgovalni dan leta 2015. ECB tokrat ni pripravila nobenega presenečenja. V evroobmočju je bila v aprilu deflacija, cene so se pocenile za 0,2 % na letni ravni. Hitrejšo rast cen lahko pričakujemo v primeru podražitve cen energentov. Gospodarska rast območja skupne valute je bila v prvem četrtletju 1,6 % (merjeno na letni ravni). Glavni faktor rasti predstavlja zasebna potrošnja. Brezposelnost je marca dosegla 10,2 %, kar je najnižja raven v zadnjih štirih letih in pol. Donosnost do dospetja 10-letnega nemškega bunda je na koncu aprila znašala 0,27 %, kar je 0,12 odstotne točke več kot konec marca. Indeks nabavnih menedžerjev PMI se je sicer v primerjavi s prejšnjim mesecem izboljšal v storitvenem in tudi v proizvodnem sektorju, kljub temu pa je optimizem manjši kot v drugi polovici lanskega leta.

Med državami BRIK sta tokrat vlagatelje najbolj nagradili Brazilija in Rusija, ki sta najbolj odvisni od cen surovin in energentov. Cena surove nafte Brent je mesec zaključila več kot 15 % višje, kar je še zlasti ugodno za ruski trg. Indija in Kitajska sta mesec zaključili nespremenjeno.

Slovenski borzni indeks SBITOP se je pocenil za slaba 2 %, podobno pocenitev so zaznali tudi drugi trgi v regiji. Največ so pridobile delnice velenjskega Gorenja, in sicer 17 %, največji padec pa je utrpel Petrol.