Mesečno poročilo KD Krovnega sklada – april 2014

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo investicijskih skladov za april 2014 (14 podskladov KD Krovnega sklada). Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – april 2014 Drugo četrtletje letošnjega leta se je na globalnih delniških trgih začelo razmeroma mirno, globalni indeks pa […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo investicijskih skladov za april 2014 (14 podskladov KD Krovnega sklada). Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – april 2014

Drugo četrtletje letošnjega leta se je na globalnih delniških trgih začelo razmeroma mirno, globalni indeks pa na mesečni ravni ostaja praktično nespremenjen. Med razvitimi trgi aprila pozitivno izstopata angleški in širši zahodnoevropski delniški trg, medtem ko se je negativno vedenje vlagateljev do Japonske nadaljevalo, tako da je indeks Nikkei izgubil 3,3 odstotka, merjeno v evrih. Obveznice evropskih držav so zrasle, še zlasti obveznice obrobnih držav, v katerih se nadaljuje močno zniževanje pribitkov.

Ameriški delniški trg je april zaključil na skoraj istih ravneh kot na začetku meseca. Tekom meseca je bil objavljen podatek o gospodarski rasti v prvem četrtletju, ki je bil slabši od pričakovanj, toda močno pod vplivom vremenskih ujm, ki so negativno vplivale na gospodarsko aktivnost. Tekoči kazalniki so pozitivni in kažejo krepitev gospodarske rasti, tudi zasebne potrošnje, ki dosega kar 70 odstotkov ameriškega BDP. Sicer je bila aprila v središču pozornosti analitikov sezona objav rezultatov podjetij za prvo četrtletje. Do zdaj je poročalo okoli tri četrtine podjetij in 70 odstotkov jih je preseglo pričakovanja glede dobičkonosnosti.

V Evropi zadnji objavljeni podatki pritrjujejo nadaljevanju gospodarskega okrevanja. Krepijo se kazalniki zaupanja potrošnikov in tudi zaupanje menedžerjev v predelovalnih dejavnostih. Posledično smo videli pozitivne revizije napovedi gospodarskih rasti, med drugim tudi Mednarodnega denarnega sklada. Inflacija ostaja na zelo nizkih ravneh in je v aprilu medletno dosegla le 0,7 odstotka, kar je močno pod ciljno ravnijo Evropske centralne banke (ECB). Pod pritiskom ostaja tudi posojilna aktivnost evropskih bank, ki so pri novem posojanju zelo previdne zlasti zaradi prihajajočega pregleda kakovosti sredstev in stresnih testov.

Pri tem je zelo pomemben tudi kompromis, dosežen med Evropskim parlamentom in finančnimi ministri o načinu reševanja nasedlih evropskih bank, ki je omogočil potrditev tega paketa v sedanji zasedbi parlamenta pred prihajajočimi volitvami. Zaradi nizke inflacije in nizke posojilne aktivnosti je v ospredju vprašanje, kakšna bo reakcija ECB in, kot se ugiba že zadnje tri mesece, ali bodo znižali obrestno mero oziroma napovedali druge nestandardne ukrepe na naslednjem sestanku na začetku maja.

Na trgih v razvoju je bila glavna tema politična negotovost. Situacija v Ukrajini se ni umirila, nemiri pa so se razširili v vzhodno Ukrajino. Konec meseca smo bili priča novemu krogu sankcij zahoda, uperjenih proti Rusiji. Posledično je ruski trg padel za več kot 7 odstotkov, merjeno v evrih. V Indiji se nadaljujejo parlamentarne volitve. Stranki Narendra Modija se glede na ankete obeta izvolitev, kar bi bil za trg ugoden rezultat, saj bi njegova zavezanost ekonomskim in gospodarskim reformam lahko spodbudila okrevanje indijskega gospodarstva. Na Kitajskem je bila objavljena rast BDP v prvem četrtletju, ki je znašala 7,4 odstotka in tako rahlo presegla pričakovanja.

Obrobni regijski trgi so mesec zaključili pozitivno. Glavna tema aprila je bilo politično dogajanje v Sloveniji, povezano s kongresom največje vladne stranke. Jankovičeva izvolitev na mesto predsednika stranke je prinesla razpad vladne koalicije in ponovno politično negotovost. Z vidika kapitalskih trgov je položaj tokrat še toliko bolj težaven, ker smo sredi privatizacijskih procesov, na katere politična negotovost ne vpliva pozitivno. še naprej menimo, da se bo privatizacija nadaljevala, glede same politične negotovosti pa bi bile najboljše čimprejšnje predčasne volitve.


Obvezniški trg v Evropi je bil v aprilu izjemno pozitiven, saj je zrastel za slabega 0,9 odstotka. še zlasti je treba izpostaviti 10-letne španske in italijanske obveznice, katerih zahtevana donosnost se je konec meseca približala trem odstotkom (zgodovinsko najnižja vrednost). To pomeni končno sproščeno monetarno politiko tudi v obrobnih evropskih državah.

Dogajanje s slovenskimi obveznicami je malo povečalo politično negotovost. Tako smo bili priča večji volatilnosti. Kljub temu so mesec zaključile pozitivno.