Medvedji trg: kako vlagati?

Medvedi in biki so običajno živalske prispodobe, ki se uporabljajo na delniškem trgu. Toda kaj točno ima žival skupnega z delnicami? Pomislite, kako določena žival napade svoj plen – bik običajno dvigne rogove navzgor, medtem ko medved seže z glavo navzdol. In prav zdaj je plen (tj. vaš naložbeni portfelj) napaden v smeri navzdol.

 

 

Medvedji trg je običajno opredeljen kot padec borze za 20 % ali več in jih je težko pričakovati ali upravljati. Na začetku so videti kot rutinski padec trga, nato popravek, čemur morda sledi rast, za katero se kmalu izkaže, da je bila prehitra.

Ko je medvedji trg očiten, se cene delnic že znižajo, zaradi česar se tisti, ki niso zmanjšali tveganja na portfeljih, sprašujejo, ali je to še smiselno.

Vzroki za medvedji trg

Običajni vzrok za medvedji trg je strah ali negotovost vlagateljev, vendar obstaja veliko možnih vzrokov. Medtem ko je svetovna pandemija COVID-19 povzročila najnovejši medvedji trg leta 2020, so drugi zgodovinski vzroki vključevali razširjene špekulacije vlagateljev, neodgovorno posojanje, gibanje cen nafte, vlaganje s prevelikim finančnim vzvodom in drugo.

Kako vlagati na medvedjem trgu?

Medvedji trgi so zagotovo lahko strašljivi časi za vlagatelje in nihče ne uživa v opazovanju padanja vrednosti njihovih portfeljev. Po drugi strani pa so to lahko priložnosti za dolgoročne vlagatelje, saj se delnice takrat trgujejo s popustom.

Razmišljajte dolgoročno

Ena najslabših stvari, ki jih lahko storite na medvedjem trgu, je, da se nenadno in čustveno odzivate na gibanja trga. Povprečen vlagatelj na dolgi rok občutno zaostaja za celotnim delniškim trgom, glavni razlog pa je prehitri premiki in izstop iz delniških pozicij. Ko se delnice znižajo in se zdi, kot da bodo padale večno, je naš instinkt, da prodamo, »preden se stvari poslabšajo«. Potem ko se zgodijo bikovski trgi in delnice nenehno dosegajo nove najvišje vrednosti, vložimo denar v strahu, da ne bi zamudili dobičkov. Splošno znano je, da je glavni cilj vlaganja kupiti poceni in prodati visoko, vendar s čustvenim odzivom na nihanje trga delate tako rekoč nasprotno. Raje razpršite svoj portfelj in izberite naložbeno strategijo, ki se držite na dolgi rok ter ne delajte večjih in nenadnih premikov.

Ponovno preglejte svoje cilje in toleranco tveganja

Med bikovim trgom je enostavno pozabiti, kako neprijetno je lahko, ko vrednost vaših sredstev upada – zlasti premoženja, na katerega računate, da bo izpolnila relativno kratkoročni cilj. Če se boste čez nekaj let upokojili, bi bilo pametno razmisliti o zmanjšanju tveganja. Vlagatelji z daljšimi časovnimi obdobji običajno lahko vzdržijo nestanovitnost trga. Če pa morate naložbe izkoristiti prej, bi morda razmislili o bolj konservativni razporeditvi sredstev.

Ne poskušajte ujeti dna, temveč gradite svoj portfelj postopoma

Poskusi lovljenja vrha in dna na trgu so na splošno izgubljena bitka. Namesto, da bi vložili ves denar na delniške trge naenkrat, je boljša strategija, da v času medvedjega trga kupujete postopoma. Tudi če mislite, da je dno že doseženo, saj boste tako, če se motite, lahko izkoristili nove nižje cene.

 

 

O avtorju: Petra Lamut Kolenac

Finančna svetovalka