Ljubljanska borza v zelenih številkah

Delnice na Ljubljanski borzi se počasi, a vztrajno dražijo. Od »dna« sredi februarja so se v povprečju podražile za dobrih sedem odstotkov, zadnji teden pa je končno prinesel zelene številke tudi na letni ravni. Ljubljanska borza tako po letošnjem donosu že prekaša najpomembnejše tuje borze, rast pa se bo po mojem mnenju še nadaljevala.

Domače delnice so namreč zaradi splošnega razočaranja, predvsem malih vlagateljev nad lanskimi dogodki, precej podcenjene. V povprečju so cene, gledano na dobiček na delnico (P/E), več kot polovico nižje od evropskega in ameriškega povprečja, pričakovani dividendni donosi pa pri nekaterih delnicah celo presegajo desetkratnik obrestne mere na prihranke, vezane na banko. Tako lahko z gotovostjo trdimo, da takšnih razmer v domačem finančnem sistemu še nikoli ni bilo in tovrstna anomalija na trgu tudi ne more trajati dolgo.

Finančni rezultati kotirajočih podjetij, ki jih borzna podjetja objavljajo te dni, so razmeroma dobri, saj je domače gospodarstvo le ujelo vlak rastočih mednarodnih trgov. Tudi domače povpraševanje se prebuja, končno pa se povečuje tudi aktivnost bank. Zavarovalnica Triglav bo med najradodarnejšimi izplačevalci dividend, prav tako Petrol, Sava Re in Telekom. Petrol je sicer edina družba, ki je javno objavila predlagano višino dividende v znesku, ki prinaša nekaj več kot štiriodstotni donos, verjetno pa bo ta ena najnižjih. Od upravljavca državnega premoženja SDH se namreč pričakuje, da bo tudi letos na skupščinah izglasoval najvišje možne dividende, ki jih dopuščajo letni izkazi uspeha.

Grega Meden, samostojni upravitelj