Leto 2015 bo čas za uresničevanje obljub

Druga polovica januarja naj bi prinesla sklepno fazo prodaje Telekoma.

Začetek novega leta na Ljubljanski borzi bo krojila domača politika, saj prihaja čas uresničevanja obljub. V drugi polovici januarja bo stekla zaključna faza oddaje zavezujočih ponudb za nakup Telekoma. Mediji so bili decembra polni neuradnih informacij o tem, kateri od ponudnikov sploh še ostaja v zaključnem boju, vendar SDH kot uradni prodajalec državnega deleža špekulacij o tem ni hotel komentirati. Vlagatelji tako pričakujejo, da bosta na koncu ostala vsaj dva resna kupca in da bo Telekom prodan tistemu, ki bo ponudil najvišjo ceno.

Uspešno dokončanje posla bi na Ljubljansko borzo prineslo veliko optimizma, saj bi dodatna likvidnost blagodejno vplivala na cene preostalih delnic. V teh dneh naj bi šli po neuradnih informacijah v koalicijsko usklajevanje tudi strategija upravljanja in klasifikacija državnih naložb. Vlada naj bi tako v celovitem dokumentu določila, katera podjetja so za državo strateška in katera ne. Tudi o tem je bilo v zadnjih tednih v medijih kar nekaj špekulacij, med njimi ta, da bo poleg infrastrukture za državo strateška panoga tudi zavarovalništvo.

Če pustimo ob strani Zavarovalnico Triglav, ki jo bo katerakoli politična opcija zares težko izpustila s svojega interesnega območja, pa moramo tu posebej omeniti Pozavarovalnico Sava. Ob dokapitalizaciji in javni ponudbi delnic Save Re v letu 2013 je namreč država dala jasno zavezo vsem vlagateljem (v dokapitalizaciji so sodelovali tako tuji kot domači vlagatelji), da bo svoj delež prodala najkasneje leta 2016.

Tega se morata zavedati tako finančni minister Dušan Mramor kot tudi predsednik vlade Miro Cerar. Prelomljena obljuba bi namreč povzročila veliko črno piko v domači, predvsem pa tuji mednarodni finančni javnosti in bi lahko še dodatno očrnila kredibilnost Slovenije na mednarodnih kapitalskih trgih. V času, za katerega se pričakuje začetek postopnega dvigovanja obrestnih mer na dolžniških kapitalskih trgih, to vsekakor ne bi bila pametna poteza, da o etiki niti ne izgubljamo besed.


Grega Meden, samostojni upravitelj