Lahko pričakujemo spopad za Petrol?

Pred nekaj dnevi je bilo objavljeno, da je NLB preklicala prodajni tender za 1,5 odstotka v Petrolu. Vzrok za preklic prodaje tokrat ni pomanjkanje interesa kupcev, ampak ravno nasprotno.

Po neuradnih informacijah je v NLB prispelo veliko ponudb za nakup delniškega svežnja v vrednosti slabih deset milijonov evrov. Poleg domačih finančnih vlagateljev naj bi bilo tudi kar nekaj velikih tujih investicijskih skladov, ki iščejo zanimive naložbe v regiji. Med njimi bi lahko izstopal češki finančni holding J & T, ki je že javno izrazil interes za nakup Petrola. J & T ima tako že skoraj 13 odstotkov vseh delnic Petrola, ki so jih lani kupili na eni od podobnih bančnih dražb. Tako so za SDH oziroma državo že drugi največji lastnik Petrola, v morebitni povezavi s skupino Perspektiva bi z nakupom dodatnih delnic lahko presegli statutarni prag 25 odstotkov lastništva in tako blokirali vse pomembne sklepe družbe.
Kot kaže, se je država oziroma SDH ustrašila prevelikega vpliva zasebnih lastnikov na družbo in tako napovedala konkurenčni boj za nakup po novem vseh 3 odstotkov delnic, ki jih ima v lasti NLB. Te bodo ponudili na novem tenderju, ki naj bi bil novembra. V kolikor bi J & T tudi tokrat oddal najboljšo oziroma cenovno najvišjo ponudbo, bi se lahko vnel boj za prevlado pri upravljanju Petrola, to pa posledično pomeni močno rast cene delnic na borzi.

Čehi so že na prejšnji skupščini zahtevali svojega člana nadzornega sveta, vendar jim država tega ni omogočila. Zadeva pa je tokrat precej drugačna, saj spomladi poteče mandat nadzornega sveta in v tem primeru se za potrditev novih članov potrebuje le navadna večina glasov.

To seveda pomeni, da bi ob morebitnem slabšem obisku skupščine že manjši blok lastnikov lahko temeljito spremenil sestavo nadzornega sveta in s tem upravljanje družbe, ki ima letno prodajo skoraj štiri milijarde evrov.
Če je res, kar trdijo nekateri bolje obveščeni borzni poznavalci, in je češki holding J & T močno povezan z madžarsko naftno družbo MOL, bi to lahko skupaj z dodatnimi nakupi delnic omenjene družbe na borzi vodilo celo v poskus povezovanja ali prevzema Petrola. Zato je bila tudi sprejeta odločitev SDH, da bo poskusil na tenderju kupiti strateško pomembne tri odstotke delnic, saj bi te lahko pomembno nagnile tehtnico na eno ali drugo stran.

Borzniki od Nove Ljubljanske banke tako pričakujemo transparentno izvedbo dražbe, saj mora biti najvišja ponujena cena za omenjene delnice edino merilo za izbiro kupca. To je namreč v interesu vseh državljanov, ki smo z davkoplačevalskim denarjem spet morali reševali propad NLB.

Grega Meden, samostojni upravitelj