Kraljica šaha

Laura Unuk, slovenska in mednarodna šahovska šampionka, je bila stara sedem let, ko je njen dedek prinesel ročno izdelano leseno šahovnico in jo vprašal: »Bi eno odigrala?« To je bilo sploh prvo Laurino srečanje s šahom, igro, ki jo je potem povsem prevzela. Takoj je začela kazati ogromen potencial, sledili so treningi z osebnimi trenerji, številni uspehi in novi mejniki, s katerimi je Slovenijo (spet) umestila na svetovni šahovski zemljevid.

»Prvič me je dedek premagal, ampak že takrat nisem marala porazov,« razloži z mladostno zagnanostjo, nalezljivo srčnostjo in prodornimi modrimi očmi. Laura se je v šahu mladih doslej vzpenjala meteorsko. Sedem let potem, ko so jo prvič vpisali v šolski šahovski krožek, je dosegla za zdaj največji uspeh, ko je v Južni Afriki s 14 leti postala svetovna mladinska prvakinja. Takrat si je tudi zadala cilj, da bo v naslednjih letih skušala pridobiti najvišji možen šahovski »naziv« – velemojstrice. Temu se danes, tri leta kasneje, tudi vedno bolj približuje.

NADPOVPREČNA NADARJENOST
šahisti imajo pregovorno izjemno razvite miselne funkcije, čut za pozornost, logično sklepanje, odlično prostorsko predstavo in kombinatoriko. To so lastnosti, ki jih Laura, sicer povsem običajna najstnica, s pridom izkorišča tudi v šoli. Obiskuje bežigrajsko gimnazijo v Ljubljani, v kateri je – kot prva šahistka sploh – vpisana v športni oddelek. V šoli je ponavadi do 14. ure, nato pa trikrat na teden odide na okrog triurni trening z osebnim trenerjem. Tudi preostale dneve pogosto nameni šahu, a je tempo precej manj intenziven kot s trenerjem.«

šAH JE UMETNOST, IGRA IN šPORT
Med vsemi figurami ima mlada šahistka najraje kraljico, saj je »najmočnejša, najbolj pogumna, premakne se lahko kamorkoli.« Lepoto igre vidi predvsem v ustvarjanju novih pozicij, šah pa dojema kot umetnost, igro in tudi kot šport. »Izredno naporno je v devetih dneh na turnirju odigrati devet partij, intenzivno razmišljati, ohraniti nivo zbranosti ter si v vsakem dvoboju, trajajočem tudi od tri do šest ur, prizadevati zmagati,« razloži. Fizično pripravljenost vzdržuje večinoma v šoli, pri urah športne vzgoje, občasno teče, doma telovadi in hodi v fitnes.

STRATEšKA IGRALKA
Mlada dama se ima za pozicijsko, trdno, preudarno igralko, ki ne tvega pretirano in ne mara kar tako žrtvovati svojih figur. »Sem bolj strateška igralka, nerada napadam, rada igram končnice in igram počasi. A ko je treba, znam konkretno napasti,« pravi. Partija ponavadi traja od 40 do 60 potez, od tega Laura okoli 20 potez pozna vnaprej. Poleg taktike, znanja, izkušenj, talenta, vztrajnosti, pa sama nekaj pomena presenetljivo pripisuje tudi sreči, za povrh pa še drobcu vraževernosti.

Laura Unuk

ZA KAJ LAURA VARČUJE?
A razen drobnih ritualov za srečo Laura le malo stvari prepušča naključju. Posebej preudarna je tudi s financami. »Treba je začeti, ko si mlad, že danes mislim na finančno varno prihodnost,« zatrdi. In enako kot pri financah gleda tudi na kariero. Želi se uvrstiti med deset najboljših igralk sveta, to pa ji lahko uspe, le če se bo udeleževala turnirjev v tujini in bila bitke z najboljšimi. Pravi, da najboljša leta za šah še prihajajo. Če bo sledila svoji poti, jo šahovska partija življenja še čaka in bo v prihodnosti tudi ona, podobno kot njen vzornik, norveški šahovski genij Magnus Carlsen, igrala v soju mednarodnih žarometov.

Plemenitite sredstva tudi vi – izberite svoj paket skladov za varčevanje z mesečnimi vplačili. Preberite članek v reviji Optimum