Korekcija

V zadnjem obdobju so se na borze ponovno vrnile nekoliko bolj rdeče številke. Nekje so te kar krvavo rdeče, nekje rahlo, nekje pa donosi še vedno vztrajajo lepo v zelenem. Karte so se tako ponovno premešale, enostavnih časov, ko so delnice po svetu sinhrono rasle ali padale, pa prav tako ne gre pričakovati.

Donosi med pomembnejšimi indeksi tako v letošnjem letu segajo do 16 odstotkov na Japonskem, nekaj odstotnih točk nižji so v ZDA. Sledi Evropa, kjer se tečaji vrtijo okoli ničle. Kar precej v minusu pa so trgi v razvoju, z največjo poraženko Brazilijo, kjer borzni indeks trenutno beleži kar minus 28 odstotkov (vsi podatki so merjeni v evrih). Nekje vmes so tudi turški, kitajski in ruski indeksi. Razlogov za negativne tečaje je vsekakor več, eden izmed bolj pomembnih pa je ohlajanje Kitajske. Nova oblast je namreč še bolj agresivno začela s prestrukturiranjem ekonomije iz izvozno in investicijsko naravnane v potrošno družbo. Posledično so se zgrnili črni oblaki nad državi, kot sta Brazilija in Avstralija, saj je (in bo) njun izvoz surovin na Kitajsko utrpel precej škode. Kar precej so v zadnjem obdobju upadli tudi tečaji obveznic s trgov v razvoju. Zlomilo se je tudi zlato, ki se je od začetka leta znižalo za 25 odstotkov. Razlogi za padec zlata so nizka inflacija, napoved ameriške centralne banke, da se počasi umikajo z nakupne strani, izjave nekaterih pomembnejših investitorjev (Warren Buffett), da bo zlato še padalo… Predvsem ameriški vlagatelji so se začeli umikati s svojih zlatih pozicij in denar investirajo v ameriški delniški trg. Ta letos beleži odlične rezultate. Tečaji beležijo najvišje vrhove v svoji zgodovini, izboljšuje se tudi ekonomija, niža se brezposelnost.
 
Podjetja, ki sestavljajo borzni indeks S & P 500 so precej drugačna od podjetij, ki sestavljajo nekatere druge borzne indekse. Imajo zelo uravnoteženo strukturo podjetij. Predvsem v letošnjem letu ponovno prednjačijo podjetja iz panog kot so farmacija ter osnovne in diskrecijske potrošne dobrine. Podjetja v prvi vrsti beležijo odlične rezultate na domačem trgu, odlično pa jim gre tudi na tujih trgih. Predvsem se je treba zavedati, da če investitorji želijo investirati v omenjene panoge, to lahko storijo predvsem prek ameriških in delno tudi evropskih podjetij. Omenjena podjetja imajo namreč v zaposlenih nakopičenega ogromno znanja, ki ga konkurenti s trgov v razvoju (še) nimajo. Imajo ogromno konkurenčno prednost pred lokalnimi podjetji, kar se kaže tudi v samih poslovnih rezultatih.
 
David Zorman, upravitelj, KD Skladi