Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:

Ponedeljkovo (21. 2. 2022) dogajanje na relaciji Rusija – Ukrajina ter tudi EU in ZDA – Rusija je bilo zelo pestro. Zjutraj so mediji najprej poročali, da je francoskemu predsedniku Macronu uspelo dogovoriti sestanek med ruskim predsednikom Putinom in ameriškem vrhom. Delniški trgi pa so novico optimistično pozdravili. Kmalu nato je prišla novica s Kremlja, da je srečanje manj verjetno ter nekoliko kasneje, da srečanja verjetno ne bo. Delniški trgi pa so začeli beležiti vedno nižje vrednosti. Včeraj (21. 2. 2022) v popoldanskih urah je nato Putin sklical tiskovno konferenco, kjer so se morali najprej vsi ministri strinjati in potrditi njegovo izjavo, da bo priznal neodvisnost dveh regij, ki jih je poimenoval ljudski republiki Lugansk in Doneck. Kasneje pa je z njunima samooklicanima voditeljema tudi podpisal sporazum. Že danes (22. 2. 2022) pa je v regijo napotil vojsko za »ohranjanje miru«. EU ter tudi ZDA pa sta nemudoma napovedali ostre ukrepe proti novima republikama ter tudi proti Rusiji. Več informacij, kakšne sankcije čakajo Rusijo pa trenutno še čakamo. Danes so se omenjale tudi zelo rigorozne sankcije, kot so prepoved lastništva ruskih naložb s strani ameriških vlagateljev, ter tudi izključitev iz mednarodnega plačilnega prometa. Za bolj konkretne podatke o sankcijah pa bo potrebno počakati na odločitev tako ameriške kot tudi evropske administracije. Ruski delniški trg je v danes zabeležil padec v višini deset odstotkov. Tudi rubelj je proti evru izgubil okoli tri odstotke. Vidimo, da se situacija dnevno spreminja ter da je na trgu veliko negotovosti. Posledično je pridobila tudi nafta, ki se trenutno giblje okoli 95 dolarjev za sodček. Trenutno je potrebno predvsem počakati kakšen bo odgovor predvsem EU-ja in ZDA na situacijo ter ali lahko pričakujemo tudi kakšne povračilne ukrepe s strani Ukrajine na sedaj ruskem območju.

Dodatno so minuli teden nestanovitnost na trgih povečali odzivi uradnikov ameriške centralne banke. Trenutno se v marcu zdi najbolj verjeten dvig ključne obrestne mere za 0,25 odstotka. Ameriški delniški indeksi so teden večinoma zaokrožili z izgubo. Za najbolj spremljani S&P 500 je to bil že peti negativen teden izmed sedmih v letu 2022. Med posameznimi segmenti trga je pozitivno izstopal defenzivni sektor potrošniških dobrin – osnovne življenjske potrebščine imajo zelo neelastično povpraševanje, kar pomeni, da se podjetja iz te panoge lažje prilagodijo na inflacijsko okolje in višje stroške poslovanja prenesejo na potrošnike. Tipičen predstavnik panoge je največje ameriško trgovsko podjetje Walmart, ki je minuli četrtek predstavil zelo dobre rezultate poslovanja v zadnjem četrtletju lani. Na krilih geopolitičnih napetosti in povišane inflacije so v zadnjem obdobju rasle tudi cene plemenitih kovin in delnic podjetji, ki se ukvarjajo z rudarjenjem le teh.

Glavni evropski indeksi so v zadnjem obdobju pod vplivom geopolitičnih napetosti izgubljali. Vse več držav na stari celini v odgovor na višje cene energentov uvaja različne oblike subvencij, stopnjujejo se pritiski sindikatov po zvišanju plač, vse to pa dodatno povečuje inflacijske pritiske. Kljub splošno višjim cenam več optimizma vlivajo podatki nabavnih managerjev PMI, ki služijo kot vodilni indikator smeri gospodarskih gibanj. Kot vse kaže je evropsko gospodarstvo ta mesec ob opuščanju večine epidemioloških ukrepov dobilo nov zagon. Najbolj se krepi povpraševanje po potrošniških storitvah, predvsem na področju turizma in rekreacije.

NASVET ZA VLAGATELJE:

Cene energentov ostajajo zelo visoko. Donosi na bankah ostajajo negativni, podobno tudi obveznice še naprej ne ponujajo skoraj nikakršnega donosa. Zato ostajajo globalno razpršene delniške naložbe še naprej najbolj privlačna izbira. Poudarek je na razvitih trgih, kjer je korekcija v zadnjih tednih povečala privlačnost delnic a trenutek za večje vložke na trg še ni primeren oziroma ga je potrebno razbiti in investicijo opraviti v večih korakih. Kljub korekciji za dolgoročnejše vlagatelje tehnološke delnice ostajajo preferenčna izbira, saj ponujajo rast poslovanja ter zasledovanje prihodnjih trendov. Tudi industrija ostaja privlačna izbira. Vse zelene in trajnostne politike se začnejo in končajo pri industriji. Potrošnik bo sledil, če bo industrija vodila. Zato analitiki segmente industrijske panoge vidijo kot zelo privlačne. Letos so v ospredju delnice finančnih družb, predvsem bank pa tudi zavarovalnic. Napovedani dvigi obrestnih mer so tisti mejnik, ki lahko panogo financ po 10 letih neprestanega zaostajanja za ostalimi panogami vrne nazaj na zemljevid. Podobno je z energijo, kjer poteka velika transformacija v smeri zelenega, obenem pa tako kot finance ponujajo visoke dividende ter krepitev odkupov lastnih delnic. Zaostrovanje v mednarodni politiki je še eden izmed faktorjev, ki veča privlačnost energetskih delnic. Zanimivo ostaja tudi zdravstvo, saj pandemija in benigna ameriška zdravstvena reforma ne ogrožata marž na eni strani, na drugi strani pa so pri večini velikih podjetij vrednotenja ugodna. Panoga oskrbe predstavlja vstopnico na trg rasti cen elektrike in plina, a države so vse bolj odločene s svojimi posegi omiliti položaj potrošnikov, zato ta negotovost odganja vlagatelje in ustvarja špekulativne priložnosti v panogi. Osnovne potrošne dobrine so zaradi naraščajoče inflacije začasno v težavah, saj marže upadajo, a vlagatelji že dolgo časa panogo zapostavljajo, tako da je tu morda priložnost za zaslužek, a predvsem v drugi polovici leta, ko se pričakuje umiritev pritiska na rast cen vhodnih surovin. Kitajske delnice in s tem delnice trgov v razvoju ostajajo za pogumnejše, vrednotenja so privlačna, a regulatorno preoblikovanja kitajskega gospodarstva ter geopolitika ostajata glavna izziva. Prav tako skrbi nadaljevanje ničelne covid politike, ki ima močan negativen vpliv na gospodarsko rast, ki jo država skuša poživiti z znižanji obrestnih mer. Zanimiv ostaja tudi naš lokalni trg Jugovzhodne Evrope, kjer so vrednotenja ugodna in dividende zelo mamljive. Na koncu ne pozabimo. Razpršitev je mati modrosti. Glavni del portfelja naj bo globalno razpršen, potem pa v zgodbo dodajamo posamezne sklade, kjer vidimo posamezne priložnost. In predvsem vztrajajo s periodičnim varčevanjem, saj nas zgodovina uči da je to daleč najboljši pristop k večanju prihrankov.