Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:

V zadnjem tednu leta 2021 se je na globalnih trgih poznalo praznično vzdušje, saj sta bili aktivnost trgovanja in volatilnost večinoma na nizki ravni. Tradicionalna božična rast (t.i. Santa Claus rally-zgodovinsko gledano trge okrog novega leta pogosto zaznamujejo pozitivni donosi) vlagateljem tokrat ni ponudila obilo veselja, saj so glavni globalni indeksi teden med božičem in novim letom končali precej mešano.

Vse bolj je jasno, da je nov sev koronavirusa znatno manj nevaren od predhodnih oblik, vzpodbudna je bila tudi novica o raziskavi iz Južnoafriške republike, ki kaže na to, da bo okužba z novim sevom prinašala imunsko zaščito pred hujšim potekom okužbe z bolj invazivnimi predhodnimi oblikami. V ZDA bodo okuženi lahko pod določenimi pogoji karanteno zaključili že po petih dneh, skrajšanju izolacijskega obdobja so že sledile nekatere evropske države, saj so visoke številke potrjenih primerov že prinesle precej nevšečnosti. Zaradi okužb osebja so bili odpovedani številni leti. Iz Velike Britanije poročajo o primanjkovanju bolnišničnega kadra ter osebja v javnem prometu, ogrožene so bile nekatere oskrbovalne verige ključne za nemoteno delovanje družbe. Kljub postopni prevladi milejše različice, pa so zlasti evropske države spet zaostrovale nekatere omejitve javnega življenja, kar je ponovno prizadelo predvsem gostinski sektor, za katerega je božično-novoletno obdobje zelo pomemben del leta.

V španskem in italijanskem parlamentu so sprejeli državni proračun za leto 2022. Obe mediteranski državi, močno prizadeti po koronakrizi, se zanašata, da bosta s pomočjo sredstev iz evropskega programa za okrevanje in oživitev turizma v letošnjem letu, vrnili raven BDP na pred-pandemični nivo ter zmanjšali visoko zadolženost, ki je zlasti v Italiji že dolgo pereč problem in pogost predmet spotike z varčnejšimi članicami EU. Sicer so glavni evropski indeksi v zadnjih dneh trgovanja letos večinoma rahlo pridobivali ter tako uspešno zaokrožili najbolj donosno leto po 2009.

V ZDA je število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost v zadnjem obdobju doseglo rekordno nizke številke, vzpodbudni so bili tudi podatki indeksa proizvodne dejavnosti ter potrošnje gospodinjstev med prazniki, ki je bila kar 11 % višja kot decembra 2019. Številke, ki sicer vlivajo optimizem, a po drugi strani lahko dodatno prispevajo k povečevanju inflacijskih pritiskov. Ob zmanjševanju programa odkupovanja obveznic ameriške centralne banke in napovedi o višjih obrestnih merah, bodo oči vlagateljev v bližnji prihodnosti še bolj uprte v gibanje zahtevane donosnosti ameriške 10-letne državne obveznice. Le-ta se je v zadnjem trgovalnem tednu minulega leta ob nizkem obsegu trgovanja in odsotnosti pomembnih makroekonomskih dogodkov obdržala pri zahtevani donosnosti okrog 1,5 %.

Bolj burno je bilo nedavno dogajanje na kitajskem trgu, kjer je v skladu s celotnim letom vladalo precej volatilnosti. Pozitivno so presenetili podatki indeksa nabavnih managerjev, ki je decembra narasel več od pričakovanj. Prav zadnji trgovalni dan so zelo pridobivale kitajske delnice tehnološkega sektorja, kar pa je bil bolj kot ne slab obliž na rane investitorjev, saj so tamkajšnji glavni indeksi leto zaključili globoko v rdečem. Za leto 2022 ostaja veliko odprtih vprašanj, ob nepredvidljivi kitajski komunistični partiji in tveganjih v nepremičninskem sektorju skrbi tudi šibka zasebna potrošnja, ki zavira rast gospodarstva ter (ne)smiselnost zero-Covid politike, ki med prebivalci vzbuja vse več odpora, v tujini pa vprašanj o tem, kaj je njen pravi namen.

Tik pred novim letom sta se prek video konference sestala Vladimir Putin in Joe Biden ki je ruskega predsednika pozval k umiritvi strasti na ukrajinski meji ter v nasprotnem primeru posvaril pred povračilnimi ukrepi, tako v obliki ekonomskih sankcij, kot tudi krepitvi Natovih vojaških sil v regiji. Po odmevih ruskih oblasti in Bele hiše, naj klic ne bi prinesel pomembnejših prebojev, a vseeno določil okvirje pred prihajajočimi osebnimi diplomatskimi pogovori v januarju. Strasti torej ostajajo precej vroče, zato bo zanimivo spremljati prihajajoča srečanja med državama, prvo izmed njih že prihodnji teden v Ženevi.

NASVET ZA VLAGATELJE

Tudi leto 2022 bo še naprej zelo nepredvidljivo in strategijo bo potrebno prilagoditi spremenjenim razmeram. Pandemija bo še naprej močno vplivala na trge in vse bolj očitno postaja, da ostaja z nami. A glavna pozornost v 2022 bo vseeno na centralnih bankah in njihovih posegih na denarni trg. Rast obresti v ZDA se zdi neizogibna, prav tako močno povišana inflacija, ki je zelo nepredvidljiva. Del analitikov ocenjuje, da bo inflacija presegla 10 %, drugi del pa, da bomo proti koncu 2022 zdrsnili zaradi zaustavljanja gospodarstva celo v deflacijo. Konsenz je kot vedno nekje v sredini, realna pričakovanja se gibljejo med 3 % in 5 % za celo leto 2022. Večji problem ima tu ECB, ki ne načrtuje likvidnostnega zaviranja, a obenem predvsem cene energentov divjajo v nebo.

Klub težavam naj bi dobički v 2022 rastli. Bolj zmerno kot v 2021, tako da 10 % ali 20 % skokov delniških indeksov ne smemo pričakovati. Bolj verjetna je rast trgov do 5 %. A v primerjavi z negativnim donosom na banki, je to še zmeraj zelo lep donos. Med glavnimi regijami še naprej vidimo razvite trge (ZDA, Evropa) kot boljša izbira od trgov v razvoju. Med razvitimi trgi kljub visokim vrednotenjem in občasni močni korekciji tehnološke delnice ostajajo preferenčna izbira, saj ponujajo rast poslovanja ter zasledovanje novih trendov.

Naslednja panoga, kjer bomo verjetno videli rast, je industrija. Vse zelene in trajnostne politike se začnejo in končajo pri industriji. Zato bo 2022 leto množične transformacije v ESG pravila. Tej politiki bodo vse bolj sledili tudi naši skladi in v 2022 lahko pričakujemo več sprememb na tem področju.

Tudi finance ostajajo špekulativna panoga, saj bodo nižja vrednotenja, odkupi lastnih delnic ter rast dividend podpirali delnice, obenem pa višje obrestne mere delujejo kot obliž na težave zadnjih let. Odprto ostaja le vprašanje, koliko tega je že vračunanega v trenutne nivoje, saj je panoga ena najboljših letos.

Široka oziroma diskrecijska potrošnja je predvsem z luksuznimi dobrinami doživela bum v 2020 in 2021, ko so si potrošniki zaradi zaprtij kupovali nadomestke. Tako pričakujemo, da se bo tovrstna potrošnja v 2022 zmanjšala, kar lahko ob visokih vrednotenjih prinese korekcijo. Osnovne potrošne dobrine so zaradi naraščajoče inflacije začasno v težavah, saj marže upadajo, a vlagatelji že dolgo časa panogo zapostavljajo, tako da je tu morda priložnost za zaslužek, a predvsem v drugi polovici leta. Zdravstvo, predvsem skozi sklad Generali Vitalnost, ostaja eden osnovnih gradnikov portfelja za 2022, saj so vrednotenja privlačna, ameriška zdravstvena reforma benigna, izdatki za boj s korono pa še naprej naraščajo.

Zelo nasprotujoči so si pogledi na oskrbo in energijo. Energija je ena boljših panog letos. Dividende so visoke in naraščajo, odkupi lastnih delnic tudi, visoke cene nafte podpirajo rast tečajev, a pandemija in s tem poraba energentov ostajata neznanki. Oskrba predstavlja vstopnico na trg rasti cen elektrike in plina, a države so vse bolj odločene s svojimi posegi omiliti položaj potrošnikov, zato ta negotovost odganja vlagatelje. Ostanejo še materiali, kjer je precej odvisno od Kitajske, ki ostaja velika neznanka kljub nizkim vrednotenjem. Kitajske delnice tako ostajajo za pogumnejše, vrednotenja so privlačna, a konca regulatornega preoblikovanja kitajskega gospodarstva ni na vidiku.

Če povzamemo vse zapisano ostaja razpršitev osnovno vodilo investiranja. Za povprečnega vlagatelja ostajajo globalno razpršeni skladi najboljša izbira, za začimbo pa se doda posamezne bolj tematsko usmerjene sklade. Ključno je, da ohranimo disciplino in nadaljujejo s programom varčevanja, saj nas zgodovinske izkušnje učijo, da tako poberemo vrhove in doline ter pridemo iz bitke z dobrim povprečjem. Srečno in zdravo 2022!