Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:

Globalni delniški trgi so v zadnjem tednu dosegli nove rekorde. Višje tečaje so tokrat poganjala predvsem tehnološka podjetja, ki so ponovno začela pridobivati na vrednosti ob nižjih obrestnih merah na dolžniškem trgu. Politika centralnih bank se v kratkem ne bo spreminjala, kakšne normalizacije oziroma t.i. »taperinga« pa tudi ni na vidiku. Gospodarska rast na razvitih trgih je še naprej visoka in brezposelnost nizka. V določenih panogah se soočajo s pomanjkanjem kadra. Tako bi določene panoge lahko rastle tudi hitreje.

Covid-19 in različica delta pa ponovno nekoliko strašita vlagatelje, predvsem v panogah, ki so odvisne od mobilnosti ljudi. V Izraelu lahko trenutno v resničnem življenju spremljamo »klinično študijo« na približno devetih milijonih prebivalcev. Po odprtju in prihodu precej bolj nalezljive verzije virusa so okužbe ponovno začele naraščati. Zanimiv je podatek, da je že več kot polovica, okoli 55 %, vseh novo okuženih tudi cepljenih. Učinkovitost cepiva je tako precej nižja kot je bila v kliničnih študijah. Vendar je bolj pomembno dejstvo, da cepivo še naprej učinkovito ščiti pred bolj resnim potekom bolezni in hospitalizacijo. Tukaj so odstotki še naprej krepko nad devetdesetimi odstotki. Blažji znaki, ki spremljajo bolezen, pa so tudi pri cepljenih precej bolj pogosti. Vidimo, da bo vpliv virusa tudi v bližnji prihodnosti še naprej prisoten in da bodo določeni ukrepi ostali z nami še nekaj časa.

V zadnjem tednu je bilo zanimivo tudi na naftnem področju. Cena surove nafte se ponovno bliža 80 dolarjev za sodček. Zadnji skok je posledica razpada pogajanj na OPEC-u. Saudova Arabija in Združeni arabski emirati se niso uspeli dogovoriti o povečanju črpanja, kar seveda vodi v višje cene nafte na globalnih trgih. Posledično pridobiva celoten surovinski trg in počasi se bližamo surovinskemu šoku.

Precej pestro je dogajanje na kitajskem trgu, ki trenutno s svojo politiko pljuje proti toku. Manj ohlapna monetarna politika, večja regulacija njihovih največjih podjetij, višje cene surovin, politične napetosti na relaciji s Tajvanom. V lanskem letu so bili zelo uspešni pri boju z virusom, prav tako je bilo močno tudi gospodarstvo. V letošnjem letu pa predvsem na gospodarskem področju beležijo nekoliko slabše rezultate. Posledično je pod pritiskom tudi kapitalski trg, ki se v letošnjem letu giblje okoli ničle. So pa zelo uspešni na področju cepljenja. Cepijo namreč okoli 20 milijonov ljudi na dan, kar jih bo pripeljalo do cilja vsaj 80-odstotne precepljenosti do konca letošnjega leta.

 

Kako ravnati v danih razmerah, kakšna je vaša optimalna naložbena strategija?

Za brezplačni finančni posvet nas pokličite na 080 80 24 ali nam pišite na nasvet@generali-investments.si.

Lepo vabljeni!