Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
– Nov teden in še eno novo zdravilo za korona virus. Odziv je bil pozitiven, a manj kot prvič. Tretji novembrski teden je prav tako minil v pozitivnem vzdušju na trgih, čeprav je bilo stanje v gospodarstvih vse bolj zapleteno in pandemija vse bolj grozi. Število okužb globalno je rekordno in presega 600.000 novih vsak dan. Število smrti globalno že nekaj dni presega 10.000 dnevno. Zaustavitev javnega življenja je po Evropi dosegla spomladanske nivoje, v ZDA pa so vse oči uprte v Bidna, kakšen bo njegov predlog. Napovedi za zadnji kvartal se zato slabšajo. Slabši od trenutnih pričakovanj bo verjetno tudi prvi kvartal 2021. Trgi, ki gledajo nekoliko bolj v prihodnost, se veselijo vsake novice o cepivu, ki je sedaj pričakovano za pomlad 2021. Tudi poslovanje podjetij je v tretjem kvartalu, tako v ZDA kot tudi Evropi, močno preseglo pričakovanja, saj je eno najboljših v zadnjih 10 letih iz vidika preseganja pričakovanj, a ob tem ne smemo pozabiti, da so bila pričakovanja zelo umirjena in da je v primerjavi z lanskim letom poslovanje slabše. Zato se še naprej višajo vrednotenja in delnice so po vrednotenjih že povsem blizu nivojem iz leta 2000. V ZDA se volilna saga in preštevanje nadaljuje, saj zmagovalec še ni razglašen, čeprav je verjetnost, da se bo karkoli dramatičnega spremenilo, majhna. Največja neznanka ostaja pristop Bidnove administracije do mednarodnih odnosov. Do Evrope, Kitajske, Irana in Rusije. Pričakovanja so se spremenila zelo pozitivno, vidimo pritisk znotraj britanske vlade, da sklene izstopni sporazum z EU. Na drugi strani zemeljske krogle so največje azijske države sklenile trgovinski sporazum, ki so se mu pridružile tudi vse ameriške zaveznice v azijsko-pacifiški regiji, kar je zelo pomenljiv znak.

– Trgi so tudi pretekli teden nadaljevali v zeleni barvi, pod močnim vplivom novic o pričakovanem cepivu ter pozitivnem razpletu mednarodnih napetosti. Nadaljevala se je močna rast podjetij, ki so v zadnjih mesecih močno zaostali v rasti za IT, t.i. value podjetji. Vlagatelji prelivajo sredstva v delnice podjetij, ki naj bi razcvet doživele v pokoronskem obdobju. Sem spadajo letalska podjetja, transport, turizem itd. Na drugi strani so največjo korekcijo doživela podjetja, ki so močno zrasla zaradi korone, a te tečaje poslovanje podpira. Delnice največjih IT podjetij, tako imenovani FAANG*, se držijo relativno dobro, zato so indeksi ob rasti ostalih lahko dosegli nove rekordne nivoje. Alibaba je razočaral z rezultati, kar je skupaj z odpovedjo največjega IPO v zgodovini prineslo več kot 15 % korekcijo tečaja. A kitajske delnice so zaradi pozitivnih pričakovanj o zmanjšanju napetosti med ZDA in Kitajsko vseeno beležile pozitivne premike.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Volatilnost je v zadnjih 2 tednih po volitvah in objavah o cepivih močno narastla. Tehnološka panoga je kratkoročno z objavami o morebitnem cepivu verjetno dosegla nek vrh, še posebej delnice FAANG in pozornost se bo nekoliko bolj usmerila tudi v druge segmente trga, ki je zadnje mesece zaostajal ta tehnologijo. Dolgoročno tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo, a so še vedno dragi, zato bodo vlagatelji nekoliko bolj previdni in zadržani. Drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo v delnice in zaradi pozitivnega razpleta je danes vlaganje v delnice nekoliko lažje. A ostajamo pri splošnem priporočilu, da je razpršitev portfelja nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje in interes med vlagatelji za tehnološke delnice bo še naprej močan, a kot smo videli ob visokih vrednotenjih previdnost ni odveč. Priložnosti izven tehnološkega sektorja so od danes še nekoliko bolj privlačne, predvsem zaradi bistveno nižjih vrednotenj ter spremembe v pričakovanem bodočem poslovanju podjetij. Zadnji rezultati poslovanja v nekaterih »pozabljenih« panogah so vzpodbudni in če cepivo dejansko pride na trg spomladi 2021, potem se bo dinamika v najbolj prizadetih sektorjih temeljito spremenila in rotacija med panogami bo dobila močno podporo. Zgodovina nas uči, da panoge z zelo visokimi vrednotenji navadno v prihodnjem desetletju prinašajo podpovprečne donose. Trend rasti trgov se tudi zaradi pričakovanega stimulusa lahko nadaljuje, le struktura se bo nekoliko spremenila. Uravnotežen pristop k investiranju je nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, potrošnjo in oskrbo, za začimbo pa lahko tudi bolj prizadete panoge, kjer se jim kaže lučka na koncu tunela. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje.

 

*FAANG je kratica, ki se nanaša na delnice petih najbolj priljubljenih in najuspešnejših ameriških tehnoloških podjetij: Facebook, Amazon, Apple, Netflix in Alphabet (prej znan kot Google).