Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
– Kakšen obrat. Samo en teden je minil, pa se je zgodilo več kot pred tem v pol leta. Sovpadli so trije momenti in vsi trije so bili zelo pozitivni za trg. Volitve so prinesle obrat, a vseeno očitno republikanskemu senatu obljubljajo relativno majhne spremembe. Včerajšnja objava o 90 % preliminarni učinkovitosti cepiva, ki ga razvija Pfizer, je daleč najbolj optimistična novica o cepivu do sedaj. Poleg tega so rezultati za tretji kvartal, in napoved za zadnji kvartal, ter pogled v leto 2021 pri večini podjetij boljši od pričakovanj, zato vlagatelji z vsemi tremi novicami v prihodnost gledajo precej bolj optimistično. A poglejmo prvi dve novici malo podrobneje. Volitve, ki kljub vsemu še niso zaključene, saj pričakujemo sodno bitko, se vseeno nagibajo močno v korist Bidna. To po mnenju vlagateljev prinaša nov veter predvsem v zunanjo politiko in odnos do sveta, še posebej Kitajske in Evrope. Na drugi strani kot kaže senat ostaja v rokah republikancev, čeprav nas volitve za 2 mesti čakata še januarja, kar bo še vnašalo negotovost. Kongres ostaja demokratski, čeprav se je prednost demokratov lepo stopila. Vse to nakazuje, da je verjetnost vnovične vrnitve davkov na nivoje pred Trumpovo davčno reformo, močna reforma zdravstva in znižanje marž, razbitje IT monopolov itd., manj verjetno. Nadaljevanja statusa Quo je po mnenju vlagateljev najboljši možen scenarij in odzvali so se temu primerno. Trg je močno dodatno podžgala včerajšnja novica, da Pfizerjevo cepivo kaže 90 % preliminarno učinkovitost. Glede na to, da je FDA postavila mejo za pospešen postopek registracije pri 50 % učinkovitosti, so podatki odlični in nakazujejo, da bi, če bo tudi v nadaljevanju kazalo podobno učinkovitost, cepivo lahko imeli že spomladi. Tehnično bo sicer trajalo še precej dlje, da bo cepljene dovolj populacije, a trgi so že vračunali, kakšen svet bo spet po koroni. Na tej točki je vseeno potrebno ostati racionalen, saj se je do sedaj v zadnjih mesecih že večkrat pokazalo, da je bil optimizem pretiran. Pandemija COVID-19 se nezadržno širi, vse številke, tako okuženih, hospitaliziranih in umrlih, so globalno rekordne, zato nas čaka zelo težka zima, tako gospodarsko kot tudi s povsem človeške plati. Ob teh zasukih v zadnjem tednu je vprašanje o pričakovanem stimulusu nekoliko zdrsnilo v ozadje, a dejstvo ostaja, da trg vračunava velik stimulus vseh največjih centralnih bank in držav, ki bo pomagal podjetjem in posameznikom prebroditi težko obdobje do pomladi.

– Trgi so zadnji teden močno ozeleneli in predvsem novica o začetni uspešnosti cepiva je močno premešala karte. Zmagovalci korone so postali poraženci, saj so vlagatelji prodajali delnice e-trgovine in podjetij za delo od doma ter sredstva investirali v dosedanje poražence. Največjo rast so tako beležile najbolj tvegane delnice letalskih prevoznikov, turističnih in hotelskih podjetij, energije itd. Rotacija iz t.i. stare rasti, ki jo definirajo IT podjetja, v t.i. novo rast, podjetja, ki bodo rastla v pokoronskih časih je bila silovita, hitra in nenadna. Dejstvo je, da je treba te silovite premike gledati tudi v luči velikosti posameznih podjetij in že odprodaja majhnega deleža največjih podjetij, iz npr. FAANG skupine, predstavlja velik priliv v delnice prej omenjenih tveganih segmentov trga. Posledično tudi veliki premiki. A rotacija med panogami je močno prepletena tudi z volitvami. Vse kar je povezano s čisto energijo je nadaljevalo z močno rastjo iz predvolilnih časov, na drugi strani se strateško gledano odpirajo nova vprašanja pri bolj umazani tehnologiji. Zato je potrebno vse te tržne premike gledati tudi z zrnom soli in zdravega razuma. Reakcija ob potencialnem cepivu pri IT podjetjih je bila logična in pričakovana, saj poleg prelivanja denarja v druge sektorje predstavlja tudi izgovor vlagateljem, da realizirajo del letos res visokih dobičkov. Na drugi strani pa se moramo vprašati, ali cepivo prinaša pri katerem izmed segmentov gospodarstev nove ali drugačne trende. E-trgovina ostaja in se bo krepila naprej, tudi dela od doma bo v prihodnje v vsakem primeru več. Zato ti veliki premiki ne pomenijo nujno sprememb trenda ampak predvsem opozorilo vlagateljem, ki so preveč stavili v eno ali drugo smer, da je potrebno portfelje stalno uravnavati. Uteži so pomembne in razpršitev zmanjšuje divja nihanja.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Končno nekoliko spreminjamo stara priporočila. Ameriške volitve so bolj ali manj za nami. Tehnološka panoga je kratkoročno z objavami o morebitnem cepivu verjetno dosegla nek vrh, še posebej delnice FAANG, in pozornost se bo nekoliko bolj usmerila tudi v druge segmente trga. Dolgoročno tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo, a so še vedno dragi, zato bodo vlagatelji nekoliko bolj previdni in zadržani. Drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo v delnice in zaradi pozitivnega razpleta ta teden je vlaganje v delnice nekoliko lažje. A ostajamo pri splošnem priporočilu, da je razpršitev portfelja nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje in interes med vlagatelji za tehnološke delnice bo še naprej močan, a kot smo videli ob visokih vrednotenjih previdnost ni odveč. Priložnosti izven tehnološkega sektorja so od danes še nekoliko bolj privlačne, predvsem zaradi bistveno nižjih vrednotenj ter spremembe v pričakovanem bodočem poslovanju podjetij. Zadnji rezultati poslovanja v nekaterih »pozabljenih« panogah so vzpodbudni in če cepivo dejansko pride na trg spomladi 2021, potem se bo dinamika v najbolj prizadetih sektorjih temeljito spremenila in rotacija med panogami bo dobila močno podporo. Zgodovina nas uči, da panoge z zelo visokimi vrednotenji navadno v prihodnjem desetletju prinašajo podpovprečne donose. Trend rasti trgov se tudi zaradi pričakovanega stimulusa lahko nadaljuje, le struktura se bo nekoliko spremenila. Uravnotežen pristop k investiranju je nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, potrošnjo in oskrbo, za začimbo pa lahko tudi bolj prizadete panoge, kjer se jim kaže lučka na koncu tunela. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje.