Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
– Sredina oktobra prinaša umiritev razmer, saj se je po hitrem Trumpovem okrevanju in vrnitvi v predvolilno bitko na trge vrnil optimizem. Podpirajo ga okrepljena pričakovanja o gospodarskem okrevanju ter pričakovanja o nadaljnjem stimuliranju ekonomije, tako s strani centralnih bank kot tudi s strani posameznih vlad. Začela se je tudi sezona objav rezultatov poslovanja za tretji kvartal. Pričakovanja okoli ameriških podjetij so optimistična, še posebej pri tehnoloških podjetjih, so se pa temu optimizmu v zadnjem tednu pridružila še nekatera evropska podjetja. Avtomobilski industriji v Evropi kaže nekoliko bolje, prodaja električnih avtomobilov močno raste, kar krepi optimizem. Tudi nekatera podjetja, povezana z delom od doma in e-trgovino so dvignila napovedi. Na drugi strani rast omejitev v vsakdanjem življenju zaradi povečanega števila okužb s Covid-19, krepi pritiske na storitvena podjetja. Tako največja evropska letališka operaterja Fraport in Vinci še naprej poročata o približno 80 % upadu prometa potnikov v primerjavi z enakim obdobjem lani, ki se bo v prihodnjih tednih še poglobil. Na drugi strani je upad blagovnega prometa le nekaj odstoten, kar utrjuje našo misel, da bodo še naprej na udaru storitvena podjetja, povezana s transportom ljudi, gostinstvo, turizem itd. …, medtem ko gre industriji in transportu blaga dobro oz. ponekod odlično. Tudi zadnji kitajski trgovinski podatki so dobri, rast izvoza je pričakovana, veseli pa presenetljiva rast uvoza, kar je dober signal za vse izvoznike in seveda za moč notranjega kitajskega trga. V naslednji dneh in tednih lahko v ZDA pričakujemo stopnjevanje predvolilne bitke. Trg sedaj dojema tako zmago Trumpa kot zmago Bidna kot dobro, slab scenarij pa je dolga pravna bitka v primeru izenačenega rezultata. Ankete sicer kažejo močno v prid Bidna, a v zadnjih letih so ankete že večkrat zgrešile, zato bo boj napet do konca.

– Trgi so zadnje dni doživeli nov vzpon, saj so se zaradi hitre rasti Covid-19 okužb ter posledično močnejšega omejevanja javnega življenja okrepila pričakovanja o novem, večjem stimulusu gospodarstev. Pozicioniranje predvsem institucionalnih vlagateljev, ki imajo precej denarja v svojih portfeljih kaže, da je likvidnost trenutno dobra in že manjši premiki iz denarja nazaj v delnice lahko močneje premaknejo delniške trge. Vrednotenja že nekaj časa niso najpomembnejša, saj so vlagatelji osredotočeni predvsem na rastoče prihodke in »dobro zgodbo«, ustvarjeni dobiček pa je v drugem planu. Ta teden se je po IPO na borzo uvrstil največji poljski on-line trgovec Allegro, ki je hipoma, s skoraj 20 milijardami evrov tržne kapitalizacije, postal eno največjih evropskih e-podjetij. Tudi tu so vrednotenja pravljična in glavno vlogo igra »zgodba« o prihodnji rasti. Na ameriških trgih so se tehnološka podjetja, še posebej FAANG, vrnila na nivoje izpred korekcije, podobno se godi tudi kitajskim in preostalim azijskim tehnološkim podjetjem. Na drugi strani večina ostalih panog ne pritegne vlagateljev in finančne ter energetske delnice ostajajo poraženec letošnjega leta. Kot feniks iz pepela počasi oživlja evropska avtomobilska industrija, saj dobra prodaja električnih avtomobilov in posledično višja pričakovanja krepijo interes vlagateljev za delnice evropskih avtomobilistov. Še vedno so po našem mnenju zelo zanimive delnice farmacevtskih podjetij, ki kljub temu, da so v ospredju boja s Covid-19 virusom ter ugodnimi vrednotenji in lepimi dividendami, nekako ne uspejo pritegniti pretirane pozornosti vlagateljev. Stabilizacija tečaja dolarja v primerjavi z evrom je poskrbela za umiritev pritiskov pri največjih evropskih izvoznikih, obvezniški trgi pa se še naprej spopadajo s pomanjkanjem ponudbe, zato donosi vztrajajo na rekordno nizkih ravneh. Slovenija tako ta teden izdaja 30-letno obveznico in si zagotavlja poceni financiranje svojih koronskih obveznosti.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Ohranjamo stara priporočila. Določene panoge in delnice so zelo drage, a ob dragih obveznicah in negativnih bančnih donosih vlagatelji nimajo alternative. Ni čas za ekstreme v portfeljih. Priporočamo razpršeno alokacijo sredstev v portfelju. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje in interes med vlagatelji za tehnološke delnice je še vedno najmočnejši, a morebitno zmanjšanje oziroma umik podpore bi lahko hitro prinesel močno korekcijo. Izplača se pogledati tudi izven tehnološkega sektorja, saj se priložnosti, predvsem pa bistveno nižja vrednotenja kažejo tudi drugod. Zgodovina nas uči, da panoge z zelo visokimi vrednotenji navadno v prihodnjem desetletju prinašajo podpovprečne donose. Položaj svetovnih ekonomij je zelo različen in negotova jesen obljublja povišano nihajnost, a trend rasti trgov, predvsem zaradi tehnoloških delnic, se lahko nadaljuje. Politična negotovost pred ameriškimi volitvami se krepi. Uravnotežen pristop k investiranju je nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, potrošnjo in oskrbo, tudi tehnologijo, a deli te panoge so kljub nadpovprečni rasti poslovanja dragi. Posledično svetujemo večjo previdnost pri tehnoloških delnicah saj so donosi teh delnic od začetka leta zopet zelo visoki. Razpršitev portfelja je nujna za zmanjšanje tveganja. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Za vlagatelje, ki želijo bolj razpršiti svoje premoženje imamo nekatere delnice in panoge, ki so zelo poceni, a trenutno niso priljubljene med vlagatelji. Za potrpežljivega vlagatelja je to verjetno čas, da poveča izpostavljenost do teh, zapostavljenih segmentov trga.