Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Delniški trgi so uspešno prestali zdrs delnic Nvidie, ki je bil po vrtoglavi rasti v zadnjih tednih bolj ali manj le vprašanje časa. Z izjemo tehnološkega Nasdaqa, v katerem ima Nvidia največjo utež, so se ostali ameriški in globalni borzni indeksi v preteklih dneh obdržali v bližini najvišjih vrednosti. Popravek Nvidie in nekaterih drugih visokoletečih delnic povezanih z umetno inteligenco, je namreč sprožil rotacijo v vrednostne delnice, ki so skozi večji del letošnjega leta močno zaostajale za t.i. rastočimi delnicami.

 

Visoko rast indeksov poganjajo predvsem delnice sektorja informacijske tehnologije

Medtem, ko nas do izteka prve polovice letošnjega leta loči zgolj še nekaj dni, je slika na ameriških borzah zelo podobna tisti iz sredine lanskega leta. Visoko rast indeksov namreč, tako kot lani, poganjajo predvsem delnice sektorja informacijske tehnologije, ki so od začetka leta do danes pridobile 28 %, ter komunikacijskih storitev z 27 % rastjo. Rast so lani poganjali predvsem obeti o nižanju ključnih obrestnih mer, ki pa se v ZDA vsaj zaenkrat še niso uresničili.

Kondicija ameriškega potrošnika ostaja solidna

Da to še zdaleč ni spodkopalo optimizma vlagateljev, so poskrbeli poslovni rezultati največjih podjetij, ki še naprej rastejo po visokih stopnjah, ter preboji na področju umetne inteligence. Ameriška gospodarska rast je bila v zadnjih četrtletjih zelo robustna in nad dolgoročnimi trendi, a zadnji podatki kažejo, da se razpoloženje ameriških potrošnikov malenkost ohlaja. K temu, poleg visokih obrestnih mer, botruje predvsem izčrpanje pandemičnih prihrankov. Vseeno pa kondicija ameriškega potrošnika ostaja solidna. Močan trg dela in pozitivne rasti povprečnih plač botrujejo rasti vrednosti premoženja na borzah, na katerih posredno ali neposredno participira več kot polovica ameriškega prebivalstva.

Evropske borze so v preteklem tednu večinoma beležile rast

Evropske borze so si nekoliko opomogle od pretresov po evropskih parlamentarnih volitvah in v preteklem tednu večinoma beležile rast. Po vzpodbudnih podatkih v maju, so prve junijske ocene indeksov nabavnih managerjev PMI razočarale. Kombiniran indeks PMI je tako iz majskih 52,2 upadel na vrednost 50,8. PMI v predelovalnih dejavnostih pa je upadel celo na 45,6, kar je najmanj po decembru lani. Zadnji podatki torej opozarjajo, da je hitro okrevanje gospodarske rasti v evrskem območju vse prej kot samoumevno. A po drugi strani ne najboljši podatki o gospodarski rasti pomenijo manjši pritisk na inflacijo in s tem več možnosti za nižje obrestne mere.

Ukrepi kitajskih oblasti ostajajo benigni

Kitajske borze so še naprej pod vtisom negotovih gospodarskih podatkov. Ukrepi kitajskih oblasti zaenkrat ostajajo bolj ali manj benigni, dodatno previdnost med vlagatelji pa povzroča zaostrovanje carinske vojne med Kitajsko in zahodom. Po tehničnem odboju v aprilu in maju, hongkonški indeks Hang Seng v zadnjih tednih bolj ali manj stagnira. Povsem nasprotno pa tudi po volitvah  v Indiji niso izgubile zagona delnice na drugem največjem trgu v razvoju. Indijski indeks Sensex je pretekli teden prvič dosegel mejo 78.000 točk. Optimizem spodbujajo predvsem pričakovanja o nadaljevanju za gospodarstvo in borze ugodnih politik vlade starega novega premierja Modija.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer ostajajo najpomembnejši dejavnik kapitalskih trgov. Ekonomska aktivnost ostaja močna. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškemu gospodarstvu. Ta robustna rast zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika ki delujeta negativno na obvezniški trg. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije in nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose. Obenem so obrestne mere dosegle svoj vrh, kar krepi privlačnost obvezniških naložb. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, ki skupaj z okrepljenimi geopolitičnimi napetostmi sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb in obveznic, ki ponujajo realne donose, je v takem okolju najboljša izbira za bolj previdnega vlagatelja. Za tiste nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravi pristop k globalno razpršenemu portfelju. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujajo uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih, a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.