Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Indeks volatilnosti VIX najnižje po 2019
Kljub temu, da so bili ta in pretekli teden dejavni pri obeh najpomembnejših centralnih bankah, dogajanje na svetovnih borzah ostaja umirjeno. Najbolj spremljani indeksi trgujejo v relativno ozkem razponu gibanja, razlika med najvišjo in najnižjo doseženo vrednostjo indeksa S&P 500 od konca junija do danes je zgolj 5 %. To kaže na zelo nizko volatilnost. V bolj burnih obdobjih se takšni nihaji nemalokrat zgodijo na tedenski, v izjemnih primerih pa celo dnevni ravni. Indeks VIX, ki spremlja pričakovanja vlagateljev glede kratkoročne volatilnosti ameriškega delniškega trga, je prejšnji četrtek padel na najnižjo raven od konca leta 2019. Tradicionalno burna borzna jesen torej letos vsaj zaenkrat ni upravičila svojega slovesa.

Splošna in jedrna inflacija vsaka v svojo smer
Splošna inflacija v ZDA se je avgusta v primerjavi z julijem zvišala kar za 0,5 % in znašala 3,7 %. A zvišanje splošnega indeksa cen CPI je bilo v skladu s pričakovanji in v veliki meri posledica višjih cen energentov. Več kot polovica mesečne rasti inflacije je šla na račun dražjih pogonskih goriv. Na drugi strani pa se jedrna inflacija še naprej znižuje in je znašala 4,3 %. Jedrna inflacija, ki je očiščena vpliva gibanja bolj volatilnih komponent, dolgoročne inflacijske silnice in trende odraža bolje od splošne. Zato zadnji podatki iz ZDA še niso zaskrbljujoči in bolj ali manj ne spreminjajo pričakovanj povezanih s postopnim umirjanjem inflacije in nadaljnjimi koraki ameriške centralne banke. Slednja bo na zasedanju, ki poteka danes in jutri, ključne obrestne mere verjetno ohranila nespremenjene. Da usidrani inflacijski pritiski popuščajo nakazujejo tudi zadnji podatki o zasebni potrošnji, ki na letni ravni sicer še zmeraj raste, a po občutno nižjih stopnjah kot v preteklih mesecih.

Rekordna depozitna obrestna mera v evrskem območju
Evropska centralna banka je ključno obrestno mero pretekli teden zvišala na 4 %, kar je najvišji nivo od ustanovitve skupne valute. Ob slabših ekonomskih podatkih v zadnjem obdobju so se pred zasedanjem pojavljala ugibanja, da bi lahko septembrsko zvišanje preskočili, kar pa se ni uresničilo. Je pa predsednica Christine Lagarde precej jasno nakazala, da je z desetim zaporednim zvišanjem cikel zaostrovanja denarne politike bržkone zaključen. Vlagatelji na evropskih borzah so bili nad slišanim zadovoljni, glavni delniški indeksi so teden zaključili v zelenem. Manj je bil nad tem navdušen evro, ki je svoje izgube v primerjavi z dolarjem v zadnjim mesecih še nekoliko poglobil in se spustil na 1,06 dolarja za evro.

Vlagatelji alternativo neprepričljivi Kitajski našli v na indijskem trgu
Na Kitajskem so sveži ekonomski podatki vzbudili nekaj upanja na oživitev gospodarske rasti. Industrijska proizvodnja in prodaja na drobno je avgusta porasla nad pričakovanji, po julijskem padcu splošne inflacije, je bila avgusta rast cen znova rahlo pozitivna. A nekoliko boljši podatki vlagateljev na kitajskem trgu še niso prepričali saj tamkajšnji glavni borzni indeksi niso beležili večjih premikov. Povsem drugačno je stanje na drugem največjem izmed trgu v razvoju, osrednji indijski borzni indeks Sensex je gledano v dolarjih od začetka leta pridobil dobrih 10 % in pretekli teden dosegel novo rekordno vrednost. Indija, ki je v prvi polovici letošnjega leta po številu prebivalcev prehitela Kitajsko, je z robustno gospodarsko rastjo uspela prepričati veliko tujega kapitala, ki išče alternative neprepričljivi Kitajski.

Nafta v zadnjih treh tednih pridobila skoraj 15 %
Cena surove nafte WTI je prvič letos dosegla 90 dolarjev za sodček. V zadnjih treh tednih se je borzna cena nafte zvišala že za 14 %. To je sicer precej pod vrhom iz lanskega leta, ko se je nafta dotaknila 123 dolarjev na sodček, a tudi vztrajanje na nivojih v bližini 100 dolarjev na sodček, bi lahko precej zakompliciralo pot do ciljne inflacije. Analitiki na energetskih trgih večjega porasta nad trenutne vrednosti ne napovedujejo, saj šibka gospodarska rast v Evropi in na Kitajskem ter konec poletne sezone potovanj pomenijo nekoliko manjši pritisk na povpraševanje.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politika obrestnih mer centralnih bank ostaja glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja a centralne banke sporočajo, da z višino inflacije niso zadovoljne in nadaljnji dvigi obrestnih mer ostajajo v igri. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je osnoven scenarij. Vlagatelji optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v sredino 2024 in posledično predstavlja tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi lahko izpostavimo sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic in pretekle rasti trenutno izgledajo ranljive, zato je na tej točki smiselno kak evro dobička iz tehnoloških ali ameriških delnic preusmeriti v druge, manj tvegane naložbe, kot so Generali Bond ali Generali MM. A ob morebitne popravku tečajev bo tu nastala nakupna priložnost, saj je zaradi razvoja tehnologije ter AI priložnosti temeljna priložnost ostaja nespremenjena. Zaradi pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi v možnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic. Zato špekulativno ostajamo naklonjeni kitajskim delnicam. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to priložnost, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja, saj gre za precej nadpovprečno tvegan trg.