Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:

– Dokončno se je pokazalo, da je bil optimizem pri zaustavitvi prvega vala pandemije prehiter. Ljudje so se hitro sprostili in pozabili na previdnostne ukrepe, tako da se pandemija hitro širi praktično v vseh državah izven Evrope. Globalno dosegamo iz dneva v dan nove rekorde glede števila okužb, medtem pa je smrtnost nekoliko nižja kot v marcu in aprilu. Razloge lahko iščemo v tem, da sedaj zboleva v povprečju mlajša generacija in da bolezen bolje poznamo ter da je zdravljenje uspešnejše. Tudi ukrepi, ki jih države sprejemajo niso tako rigorozni kot pred tremi meseci, a vseeno je včeraj Kalifornija sprejela ukrepe, ki jo vračajo v april (ti ukrepi so vseeno precej milejši kot smo jih imeli aprila v Sloveniji, Italiji ali Španiji). Posledice za gospodarsko aktivnost bodo precejšnje in verjetno niso vračunane v napovedi za drugo polovico 2020 in 2021, a zaenkrat pretiranega pesimizma med analitiki še ni. Gospodarski podatki, ki prihajajo v zadnjih tednih nakazujejo okrevanje v obliki »kljukice« in so manj pesimistični od napovedi ekonomskih analitikov. A so ti res močno znižali pričakovanja v času najhujše panike zgodaj spomladi, tako da so vsi ekonomski kazalci bistveno nižje kot v enakem obdobju lani. Tudi mednarodni odnosi ne nakazujejo koraka naprej. Če Evropa presenetljivo izgleda še naprej relativno usklajena v podpori svojemu gospodarstvu, pa se zapleta okoli dogovora o Brexitu, druga faza dogovora med ZDA in Kitajsko je očitno pokopana, saj se retorika med obema velesilama zaostruje in mednarodna trgovina se še naprej upočasnjuje. Vsem negativnim efektom kljubujejo centralne banke, ki nadaljujejo z zelo sproščeno denarno politiko, ki podpira obvezniške in delniške trge, kar s seboj prinaša vse večje anomalije. A zaenkrat je sproščena denarna politika najmočnejša sila na trgih s katero se ni pametno pretirano bosti.

– Sproščena denarna politika je tako še naprej gonilna sila trgov in glavni ameriški delniški indeks S&P je v ponedeljek med trgovanjem za kratek čas bil nad nivojem iz začetka leta. Na drugi strani tehnološke delnice nadaljujejo z močno rastjo in delnice FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix in Google) iz dneva v dan dosegajo nove rekorde. Vrednotenja izgledajo izredno visoka, a vlagateljev trenutno to ne zanima kaj preveč. Zadaj jim sledijo še nekatere druge, še posebej pri malih vlagateljih zelo priljubljene tehnološke delnice, kjer so vrednotenja še višja, a očitno je sila likvidnosti, ki jo prinašajo centralne banke trenutno daleč najmočnejša sila na kapitalskih trgih. Pohlep je v le nekaj mesecih povsem izpodrinil strah. S tem tednom se je uradno začela tudi sezona objav podatkov za prvi kvartal. V zadnjih nekaj dneh smo videli nekaj pred objav, kjer so podjetja presegla pričakovanja in s tem povzročila pozitiven odziv na trgih, še posebej v Evropi. Razlogi za preseganje tičijo predvsem v močno znižanih pričakovanjih iz 1. kvartala, a vlagatelji so se na to odzvali zelo pozitivno. Tak odziv kaže, da trenutno na borzi predvsem prevladuje psihološki odziv, medtem ko sama vrednotenja in negotovo svetovno makroekonomsko in politično stanje niso pretirano v ospredju. V zadnjem tednu so tako pridobivale večinoma tehnološke delnice, medtem ko so ostale stagnirale. Močno je zrastel tudi kitajski delniški trg, kjer so videli pravo nakupno evforijo, a znotraj trga večino rasti lahko pojasnimo s tehnološkimi delnicami, e-trgovino in električnimi avtomobili. Potrošnja, zdravstvo in ostale panoge pa so bolj ali manj stagnirale.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Ohranjamo priporočila, ki ga sedaj ponavljamo že tedne. Nekatere panoge in delnice so drage, a ob podobno dragih obveznicah in negativnih bančnih donosih vlagatelji prave alternative ne vidijo, zato ni čas za ekstreme. Celotnega portfelja ni priporočljivo imeti ne v delnicah in ne v obveznicah oziroma denarju. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam sili v rast tečajev in ta trend se lahko nadaljuje. Položaj svetovne ekonomije je kljub dobrim podatkom še vedno relativno šibek in prihodnost nejasna. Uravnotežen pristop k investiranju je zato nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki bodo po pričakovanjih bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, potrošnjo in oskrbo, medtem kot deli panoge tehnologije postajajo dragi. Zato svetujemo večjo previdnost pri tehnoloških delnicah. Vlagatelji, ki so nadpovprečno izpostavljeni tehnologiji naj razmislijo, da del dobička umaknejo iz mize tako, da ponovno nastavijo uteži v portfelju. Trgi ostajajo nepredvidljivi in pričakujemo rast volatilnosti. Razpršitev portfelja je nujen korak v pravo smer. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Trgi lahko v luči trenutnega optimizma in sveže natisnjenega denarja nadaljujejo z rastjo, a globoki vmesni popravki niso izključeni. Veliko je odvisno od razvoja pandemije, ki lahko zmerni optimizem na trgih zopet potisne v območje pesimizma, kar bo za sabo potegnilo tudi močnejšo korekcijo na delniških trgih. Ne pozabimo, tudi ob prvem valu so trgi rastli še februarja, ko je bilo že več kot očitno, da je pandemija resnična in bo imela močan vpliv na ekonomijo. Streznitev je prišla šele marca.