Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Donosi so v zadnjih tednih bolj razporejeni med različnimi sektorji

Večina najbolj spremljanih delniških indeksov je pretekli teden še podaljšalo pozitiven niz, ki pri ameriškem industrijskem indeksu Dow Jones zdaj traja že 10 tednov, širši S&P 500 je od meseca marca v rdečem zaključil zgolj 5 tednov in v tem obdobju (gledano v dolarjih) pridobil skoraj 15 %. Zelo enakomerno rast indeksov je v prvem delu leta v veliki meri napajala peščica tehnoloških delnic, zlasti tistih povezanih z umetno inteligenco.  A v zadnjih tednih so se ob vse bolj optimističnih napovedih gospodarske rasti in umirjanja inflacije, zelo dobro odrezale tudi manjše delnice, donosi pa so bili precej bolj razporejeni med različnimi sektorji.

Netflix in Tesla nista zadovoljila visokih pričakovanj vlagateljev
V polnem teku je sezona objav četrtletnih rezultatov. Po zelo vzpodbudnem začetku so bili odzivi pretekli teden nekoliko bolj pesimistični. Med težkokategorniki sta vlagatelje razočarala predvsem Netflix in Tesla. Največji ameriški ponudnik pretočnih vsebin je sicer ob prizadevanjih za preprečevanje nedovoljenega deljenja gesel med uporabniki iz različnih gospodinjstev, zabeležil močno rast novih naročnikov v drugem četrletju (5,9 milijonov) in visok dobiček, a vlagatelje so zmotili predvsem nekoliko slabši obeti za tretje četrtletje. Tudi Tesla je ob rekordni četrtletni dobavi vozil močno povečala dobiček in prihodke, vendar so zaradi nižanja prodajnih cen upadle marže. Cena delnic obeh podjetij je navkljub solidnim rezultatom pretekli teden upadla za okrog 10 %, kar kaže na to, da so pričakovanja vlagateljev ob trenutnih vrednotenjih tehnoloških delnic, zelo visoka. Ta teden rezultate poroča kar 170 podjetij znotraj indeksa S&P 500, med drugim tudi velikani kot je Microsoft, Meta, Google in Amazon, kar bi ob morebitnih presenečenjih lahko povzročilo precejšnje premike na trgu.

Kljub ugodnim trendom, inflacija še zdaleč ni premagana
Da bo na finančnih trgih te dni za obdobje na vrhuncu poletja neobičajno živahno, bodo poskrbeli še centralni bankirji, ta teden namreč zasedajo evropska, ameriška in japonska centralna banka. Kljub ugodnim zadnjim inflacijskim podatkom v ZDA kaže, da pri ameriškem Fed ne bodo še popuščali in ključno obrestno mero vsaj še tokrat zvišali za 0,25 %. Vlagatelji bodo pozorni predvsem na komunikacijo guvernerja Fed Powella, pri čemer trgi pričakujejo namige o koncu zaostrovanja denarne politike. Bolj ali manj je jasno, da bodo tudi pri evropski centralni banki v četrtek naznanili 0,25 % zvišanje obresti, a pot do ciljne inflacije v Evropi se zdi precej bolj trnova kot v ZDA, poteze na naslednjih zasedanjih pa negotove. Kljub temu, da se je junija splošna inflacija znižala, skrbi predvsem jedrna inflacija, ki pri 5,5 % vztraja blizu rekordnih vrednosti.

Svarilo o tem, da je za slavje zmage nad inflacijo še prezgodaj, prihaja tudi iz surovinskih trgov. Zapletena geopolitična situacija namreč predstavlja tveganje na ponudbeni strani. Veliko prahu je tako pretekli teden dvignila novica, da Rusija ne bo podaljšala mednarodnega sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja, borzne cene žita so zato pretekli teden zrasle za več kot 10 %, a trenutno še ostajajo precej pod nivoji iz začetka vojne. Za podražitev še enega izjemno pomembnega živila za svetovno prehransko varnost je poskrbela še Indija, ki je kot največja svetovna izvoznica v želji po zagotavljanju lastne prehranske varnosti izvoz riža prepovedala.

Bo japonska centralna banka sledila ostalim?
Čeprav je tudi na Japonskem inflacija junija pri 3,3 % že petnajsti mesec presegala ciljnih 2 %, japonska centralna banka vztraja pri negativnih obrestnih merah. Pred julijskim zasedanjem se zato pojavljajo ugibanja o tem, da bi BOJ lahko končno sledila preostalim najpomembnejšim centralnim bankam. Kitajske oblasti se še naprej izogibajo velikim korakom in zgolj po malih kapljicah dodajajo ukrepe za podporo ekonomiji. A vlagatelji so vse bolj prepričani, da bo to obrodilo sadove, zato se interes za kitajske delnice povečuje. Trg ostaja zelo volatilen, a vzmet je zelo stisnjena in lahko pričakujemo premik na višje nivoje.

Rast vrednosti evra
Kot omenjeno, je inflacija v Evropi precej bolj trdovratna kot v ZDA, posledično se od evropske centralne banke pričakuje, da bo pri zaostrovanju denarne politike vztrajala dlje časa, kar je v zadnjih tednih povzročilo rast vrednosti evra v primerjavi z dolarjem. Evro je pri vrednosti 1,11 ameriškega dolarja.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politike centralnih bank diktirajo utrip na kapitalskih trgih. Inflacija pospešeno upada in tudi jedrna inflacija se umirja, a centralne banke še nakazujejo na dodatne dvige obrestnih mer. A vseeno so ti dvigi praktično končani. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Mehak pristanek je sedaj postal osnoven scenarij. Vlagatelji še naprej optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke ne komentirajo in posledično predstavlja tveganje za trge. Več usmeritev glede politike obrestnih mer v 2024 lahko pričakujemo avgusta, po sestanku centralnih bankirjev v Jackson Hallu. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah bolj previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ostaja najbolj privlačen odgovor za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic trenutno izgledajo bolj privlačne, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Slednje predstavljajo tudi odgovor na  nevarnost recesije. Zaradi rastočih pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi verjetnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to morda trenutek, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja. Potrpežljivega vlagatelja naj nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.